Finansije otežavaju izgradnju gasovoda Niš - Dimitrovgrad

Bez autora
Nov 14 2011

Izgradnja gasovoda između Srbije i Bugarske, od Niša preko Dimitrovgrada do Sofije, značajno je otežana, jer se očekuje da Srbija sama finansira izgradnju, dok je Bugarskoj omogućeno da dobije bespovratna finansijska sredstva iz evropskih fondova za taj projekat. To značajno otežava izgradnju gasovoda.Ministarstvo infrastrukture i energetike Srbije i „Srbijagas" ovih dana ulažu značajne napore da pomognu Evropskoj komisiji da prepozna značaj realizacije i finansiranja tog projekta i da se i za deonicu kroz Srbiju nađe neki model finansiranja.

Finansije otežavaju izgradnju gasovoda Niš - DimitrovgradIzgradnja gasovoda između Srbije i Bugarske, od Niša preko Dimitrovgrada do Sofije, značajno je otežana, jer se očekuje da Srbija sama finansira izgradnju, dok je Bugarskoj omogućeno da dobije bespovratna finansijska sredstva iz evropskih fondova za taj projekat, izjavio je danas Tanjugu direktor sektora za razvoj u „Srbijagasu“ Milan Zdravković.

''To značajno otežava izgradnju gasovoda'', rekao je Zdravković pozivajući na jednak tretman zemalja u regionu, jer su ovakvi energetski projekti od velikog značaja, ne samo za Srbiju i Bugarsku, već i za ceo region i Evropu.

Prema rečima Zdravkovića, Ministarstvo infrastrukture i energetike Srbije i „Srbijagas" ovih dana ulažu značajne napore da pomognu Evropskoj komisiji da prepozna značaj realizacije i finansiranja tog projekta i da se i za deonicu kroz Srbiju nađe neki model finansiranja.

Evropska komisija je prepoznala značaj ovog projekta za razvoj gasovodnih interkonekcija u regionu i zbog diversifikacije izvora snabdevanja regiona gasom, ali nije do kraja rešeno pitanje njegovog finansiranja, objasnio je Zdravković.

Od Srbije se, ponovio je Zdravković, očekuje da sama finansira deonicu tog gasovoda kroz našu zemlju, dok je Bugarska u mogućnosti da dobije bespovratna finansijska sredstva za izgradnju gasovoda kroz tu zemlju, članicu EU.

S obzirom na to da Srbija teži članstvu u EU, apelujemo na to da se nadje neki model finansiranja i za deonicu kroz Srbiji, kako bi se taj projekat uspešno realizovao, naglasio je Zdravković.

On je dodao da je Bugarska, kao zemlja članica EU, u mogućnosti da pristupi evropskim fondovima čija su sredstva namenjena za realizaciju takvih infrastrukturnih projekata u zemljama članicama.

Ukupna vrednost izgradnje tog gasovoda izmedju Srbije i Bugarske procenjena je na oko 60 miliona evra, a gasovod bi bio dug 108 kilometara.

Bilo je planirano da taj projekat bude završen do 2015. godine, podsetio je Zdravković, i ponovio da je neophodno što pre prepoznati značaj finansiranja tog gasovoda, koji je važan ne samo za Srbiju već i za razvoj interkonekcija u regionu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik