Kragujevac: Vraćaju kredit - namirnicama

Bez autora
Nov 11 2011

Razvoj agrara jedan je od prioriteta gradske uprave koja je ove godine uvela i novinu da poljoprivrednici deo beneficija vraćaju u naturi, i to socijalno najugroženijim porodicama. Ovaj „recepet“ uvršeten je i u ugovor između lokalne samouprave i udruženja poljoprivrednika. Dogovor daje duplu korist - grad pomaže u razvoju sela, a selo potom hrani najugroženije porodice u gradu. Zasad su ovakvi ugovori sklopljeni sa tri udruženja koja okupljaju domaćine iz najmanje 25 sela. Gradska uprava je odobrila više od tri miliona dinara za nabavku mehanizacije i druge opreme. Uglavnom je reč o stočarstvu, proizvodnji mleka i mesa. Poljoprivrednici su dužni da 20 odsto vrednosti dobijenih sredstava vrate u humane svrhe, a odluku o tome kome će biti uručena pomoć donose komšije, odnosno saveti mesnih zajednica. Nedavno je Udruženje „Seljak“, koje okuplja poljoprivrednike iz sela Cvetojevac, Botunje, Čumić, Cerovac i Desimirovac, uručilo 400 kilograma mesa za 16 porodica sapodručja MZ Erdeč. Svakog meseca biće obezbeđen makar deo zimnice i potrebnih namirnica za socijalno ugrožene porodice na gradskom području. Dobijaće meso, povrće, mlečne proizvode i druge namirnice.

Kragujevac: Vraćaju kredit - namirnicamaRazvoj agrara jedan je od prioriteta gradske uprave koja je ove godine uvela i novinu da poljoprivrednici deo beneficija vraćaju u naturi, i to socijalno najugroženijim porodicama.

Ovaj „recepet“ uvršeten je i u ugovor između lokalne samouprave i udruženja poljoprivrednika. Dogovor daje duplu korist - grad pomaže u razvoju sela, a selo potom hrani najugroženije porodice u gradu.

- Zasad smo ovakve ugovore sklopili sa tri udruženja koja okupljaju domaćine iz najmanje 25 sela. Gradska uprava je odobrila više od tri miliona dinara za nabavku mehanizacije i druge opreme. Uglavnom je reč o stočarstvu, proizvodnji mleka i mesa - kaže Snežana Živanović Katić, pomoćnik gradonačelnika za agrar.

Poljoprivrednici su dužni da 20 odsto vrednosti dobijenih sredstava vrate u humane svrhe, a odluku o tome kome će biti uručena pomoć donose komšije, odnosno saveti mesnih zajednica. Nedavno je Udruženje „Seljak“, koje okuplja poljoprivrednike iz sela Cvetojevac, Botunje, Čumić, Cerovac i Desimirovac, uručilo 400 kilograma mesa za 16 porodica sapodručja MZ Erdeč.

- Svakog meseca biće obezbeđen makar deo zimnice i potrebnih namirnica za socijalno ugrožene porodice na gradskom području. Dobijaće meso, povrće, mlečne proizvode i druge namirnice - kaže Slavica Saveljić, član gradskog veća za socijalnu politiku.

U posao je uključen Centar za socijalni rad, ali ključnu ulogu u raspodeli namirnica imaju saveti mesnih zajednica. Komšije i aktivisti MZ imaju najbolji uvid u to kome je i u kom trenutku najpotrebnija takva vrsta pomoći. Neki od njih papirološki i nemaju pravo na pomoć, iako im je objektivno potrebna. Time se podstiče i briga za nemoćne i bolesne sugrađane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik