Kupac iz Danske merka Mitros

Bez autora
Nov 16 2011

Za prodaju sremskomitrovačke fabrike mesa ”Mitros” iz stečaja, zainteresovana su najmanje tri kupca - iz Danske, Slovenije i jedan akcioni fond iz SAD, a interes pokazuje i nekoliko domađih investitora. Najdalje su, međutim, otišli Danci, slanjem ekspertskog tima, koji uveliko ”snima” stanje objekata i mašina. Nekoliko stotina bivših radnika, ”ko zapete puške”, čekaju poziv da se vrate u pogone, na svoje nekadašnje radno mesto. Posebni timovi, zajedno sa stečajnim upravnikom, privode kraju procenu vrednosti fabrike. Grad je pomogao ponovnom uključenju gasa, struje i vode fabrici, kako bi omogućili ”bolju sliku” kupcima. Ono što, ipak, najviše raduje, je povećano interesovanje kupaca. Realno, već početkom iduće godine može se očekivati ponovno pokretanje proizvodnje. Agonija ”Mitrosa” počinje 2006. godine, kada je fabriku kupio Rodoljub Drašković, vlasnik ”Svislajon-Takovo”, za 36 miliona dinara. Fabriku je pazario uz obećnje nastavka i čak povećanja proizvodnje. Bile su to dobre vesti za oko 930 tada zaposlenih. Ali, uskoro je usledilo razočaranje.

Kupac iz Danske merka MitrosZa prodaju sremskomitrovačke fabrike mesa ”Mitros” iz stečaja, zainteresovana su najmanje tri kupca - iz Danske, Slovenije i jedan akcioni fond iz SAD, a interes pokazuje i nekoliko domađih investitora.

Najdalje su, međutim, otišli Danci, slanjem ekspertskog tima, koji uveliko ”snima” stanje objekata i mašina. Nekoliko stotina bivših radnika, ”ko zapete puške”, čekaju poziv da se vrate u pogone, na svoje nekadašnje radno mesto.

- Priču oko ”Mitrosa” doveli smo do razrešenja - uveren je gradonačelnik Sremske Mitrovica Branislav Nedimović.

- Posebni timovi, zajedno sa stečajnim upravnikom, privode kraju procenu vrednosti fabrike. Sa naše strane, grad je pomogao ponovnom uključenju gasa, struje i vode fabrici, kako bi omogućili ”bolju sliku” kupcima. Ono što, ipak, najviše raduje, je povećano interesovanje kupaca. Realno, već početkom iduće godine može se očekivati ponovno pokretanje proizvodnje.

Agonija ”Mitrosa” počinje 2006. godine, kada je fabriku kupio Rodoljub Drašković, vlasnik ”Svislajon-Takovo”, za 36 miliona dinara. Fabriku je pazario uz obećnje nastavka i čak povećanja proizvodnje. Bile su to dobre vesti za oko 930 tada zaposlenih. Ali, uskoro je usledilo razočaranje. Proizvodnja stagnira, a radnici jedan po jedan gube radno mesto, ili samoinicijativno odlaze, da bi na kraju ostalo samo njih dvestotinak. Prošle godine, kao grom iz vedra neba, došla je informacija da fabrika mesa ide u stečaj, a da će pogoni biti preseljeni u Gornji Milanovac. Tada počinje višemesečni protest zaposlenih, sa namerom da se spreči odnošenje mašina. Štrajkom glađu i ”mrtvom stražom”, spavanjem kraj mašina, brane se pogoni...

Radnici su potražili pomoć i zaštitu od Agencije za privatizaciju, gradskih čelnika i Vlade Vojvodine. Usledio je brzo i rezultat - odlazak fabrike u stečaj, uz obećanje Grada i Vlade Vojvodine da pogoni neće biti izmešteni. ”Mitros” je za Vojvodinu, kako je tada rečeno, fabrika od posebnog interesa zbog proizvodnje hrane na dohvat sirovine.

- Ovo je svakako dobra i dugo očekivana vest - zadovoljstvo sa kolegama deli Toplica Perić, sindikalac ”Mitrosa”.

- Svakodnevnim raspitivanjem, da li će išta biti od obećanja, potvrđuje interesovanje bivših radnika za povratak u proizvodne hale.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik