Manje uljane repice u ataru Bača

Bez autora
Nov 14 2011

U Vojvodini je ove jeseni uljana repica posejana na oko 5000 hektara i to u optimalnom agroroku od 1. do 20 septembra. To je izuzetno mala površina, pod tom uljaricom, ako se ima u vidu podatak da je na vojvođanskim njivama bila zasnovana i na preko 10.000 hektara. Manje je posejano i u ataru Bača. Manju setvu te uljarice prouzrokovala je suša u setvi i nesiguran otkup, jer bilo je godina kada su proizvođači loše prošli. Jesenas je zadruga Zadrugar ugovorila svega 46 hektara, a prošle godine uljana repica zauzela je i preko 500 hektara vojvođanskih oranica. I pored čestih problema u setvi i neizvesnosti u zaradi ima i onih proizvođača koji nisu odustali da gaje uljanu repicu. Za posejane useve kažu da su dosta neujednačeni. A kada je reč o mogućnostima povećanja površina pod uljanom repicom proizvođači kažu da je to izvodljivo samo uz garantovane otkupne cene i adekvatnu državnu stimulaciju. Kao primer navode Hrvatsku, u kojoj podsticaji za tu uljaricu iznose 300 evra po hektaru. Kažu zadovoljili bi se i podsticajima po kilogramu predatog roda.

Manje uljane repice u ataru BačaU Vojvodini je ove jeseni uljana repica posejana na oko 5000 hektara i to u optimalnom agroroku od 1. do 20 septembra.

To je izuzetno mala površina, pod tom uljaricom, ako se ima u vidu podatak da je na vojvođanskim njivama bila zasnovana i na preko 10.000 hektara.

Manje je posejano i u ataru Bača.

Po rečima Miloša Vukovića direktora zadruge Zadrugar manju setvu te uljarice prouzrokovala je suša u setvi i nesiguran otkup, jer bilo je godina kada su proizvođači loše prošli.

Kako je Vuković rekao za RTV jesenas je zadruga ugovorila svega 46 hektara, a prošle godine uljana repica zauzela je i preko 500 hektara vojvođanskih oranica.

I pored čestih problema u setvi i neizvesnosti u zaradi ima i onih proizvođača koji nisu odustali da gaje uljanu repicu.

Za posejane useve kažu da su dosta neujednačeni. Dara Filipović kooperant zadruge rekla je za RTV da usevi šaroliko izgledaju i da se nada da repicu neće presejavati.

Sličnog je mišljenja i Damir Balić koji je jesenas uljanu repicu posejao na oko 20 hektara. Nije odustao od gajenja te biljne vrste jer pamti godine i kada se dobro zaradilo.

A kada je reč o mogućnostima povećanja površina pod uljanom repicom proizvođači kažu da je to izvodljivo samo uz garantovane otkupne cene i adekvatnu državnu stimulaciju.

Kao primer navode Hrvatsku, u kojoj podsticaji za tu uljaricu iznose 300 evra po hektaru. Kažu zadovoljili bi se i podsticajima po kilogramu predatog roda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik