Niže kamate na dinarske kredite

Bez autora
Nov 13 2011

Kamate na kredite u dinarima biće najverovatnije smanjene jer je Narodne banke Srbije oborila svoju kamatnu stopu za 0,75 odsto - sada iznosi deset odsto. Od ove kamate najviše zavisi cena zajmova u domaćoj valuti. Trenutno su krediti u dinarima veoma skupi - kamate se kreću od 21,80 do 38,40 odsto na godišnjem nivou, iako je centralna banka u više navrata snižavala svoju kamatu. Problem u formiranju cene dinarskih pozajmica nije samo u referentnoj kamati, već i u pratećim troškovima i marži banaka, koja dostiže i 11 odsto. Bankari objašnjavaju da su kamate na kredite u domaćoj valuti visoke jer nema dovoljne štednje u dinarima, i zbog toga moraju da se zadužuju u evrima, po visokim kamatama, a zatim da ih pretvaraju u lokalnu valutu. Građani, ali i firme, zbog valutnog rizika sve češće se, i pored visoke cene, opredeljuju za dinarske zajmove.

Niže kamate na dinarske krediteKamate na kredite u dinarima biće najverovatnije smanjene jer je Narodne banke Srbije oborila svoju kamatnu stopu za 0,75 odsto - sada iznosi deset odsto. Od ove kamate najviše zavisi cena zajmova u domaćoj valuti.

Trenutno su krediti u dinarima veoma skupi - kamate se kreću od 21,80 do 38,40 odsto na godišnjem nivou, iako je centralna banka u više navrata snižavala svoju kamatu. Problem u formiranju cene dinarskih pozajmica nije samo u referentnoj kamati, već i u pratećim troškovima i marži banaka, koja dostiže i 11 odsto.

Bankari objašnjavaju da su kamate na kredite u domaćoj valuti visoke jer nema dovoljne štednje u dinarima, i zbog toga moraju da se zadužuju u evrima, po visokim kamatama, a zatim da ih pretvaraju u lokalnu valutu. Građani, ali i firme, zbog valutnog rizika sve češće se, i pored visoke cene, opredeljuju za dinarske zajmove.

- Svakog meseca usklađujemo kamate sa kretanjem na tržištu, tako da će korisnici dinarskih kredita sa promenljivom kamatom osetiti ovo sniženje već prilikom otplate prve sledeće rate - kaže Miroslav Rebić, član IO Sosijete ženeral banke.

- Dinarske kredite odobravamo sa fiksnom i promenljivom kamatom. Fiksna ostaje neizmenjena tokom celog perioda otplate, na nju ne utiču kretanja na tržišt.

Prema rečima Petra Grujića, direktora Sektora za rad sa stanovništvom Folks banke, pad referentne kamatne stope može uticati na cenu kratkoročnih dinarskih kredita. U tom segmentu preovlađuju krediti za likvidnost firmama, pa se može očekivati da uticaj niže referentne kamatne stope tu bude i najosetniji.

- Što se tiče cene srednjeročnih dinarskih kredita, preduslov za značajniju korekciju njihove cene je više štednje u lokalnoj valuti, što, za sada, ipak nije slučaj - samo dva do tri odsto ukupnih uloga građana su u domaćoj valuti - kaže Grujić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik