Siemens: Rekordni poslovni rezultati uprkos krizi

Bez autora
Nov 14 2011

Siemens je završio fiskalnu 2011. godinu sa rekordnim poslovnim rezultatima. Ukupan profit sektora porastao je za 36 odsto, na 9,1 milijardu evra, a dobit od redovnog poslovanja uvećala se za skoro dve trećine, na sedam milijardi evra. Dok su prihodi od redovnog poslovanja porasli za sedam odsto, tačnije na 73,5 milijardi evra, nove porudžbine porasle su za 16 odsto, na 85,6 milijardi evra.Sa jakim četvrtim kvartalom u turbulentnom ekonomskom okruženju, završili smo fiskalnu 2011. godinu sa rekordnim poslovnim rezultatima.

Siemens: Rekordni poslovni rezultati uprkos kriziSiemens je završio fiskalnu 2011. godinu sa rekordnim poslovnim rezultatima.

Ukupan profit sektora porastao je za 36 odsto, na 9,1 milijardu evra, a dobit od redovnog poslovanja uvećala se za skoro dve trećine, na sedam milijardi evra. Dok su prihodi od redovnog poslovanja porasli za sedam odsto, tačnije na 73,5 milijardi evra, nove porudžbine porasle su za 16 odsto, na 85,6 milijardi evra.

„Sa jakim četvrtim kvartalom u turbulentnom ekonomskom okruženju, završili smo fiskalnu 2011. godinu sa rekordnim poslovnim rezultatima“, istakao je Peter Lešer, predsednik i generalni direktor Siemens AG i dodao: „Novom organizacijom u četiri sektora, još više smo približili kompaniju klijentima. Siemens ima snažan portfolio i predstavlja stabilnost i oslonac u teškim vremenima.“

Predstavljajući izvanredne rezultate Siemens AG u fiskalnoj 2011. godini, Lešer je naglasio da je kompanija dobro pozicionirana za rast prihoda u narednoj fiskalnoj godini i, srednjoročno, prelaz praga prihoda od 100 milijardi evra.

Protekla fiskalna godina bila je naročito uspešna za sektore Industrija i Energija. U sektoru Industrija, prihodi su porasli za devet odsto, na 32,9 milijardi evra, a nove porudžbine porasle su za 24 odsto na međugodišnjem nivou, što iznosi 37,6 milijardi evra. Profit sektora je porastao za 36 odsto na 3,6 milijardi evra. Narudžbina Deutsche Bahn (Nemačke železnice) za ICx vozove, vredna 3,7 milijardi evra, što je i najveća pojedinačna narudžbina u istoriji kompanije, u velikoj meri doprinela je obimu narudžbina.

U sektoru Energija, prihodi su porasli za osam odsto, na 27,6 milijardi evra, a nove porudžbine su porasle za 15 odsto, na 34,8 milijardi evra. Vrhunac godine predstavljalo je dobijanje projekta za elektranu Ras Az Zawr u Saudijskoj Arabiji, tj. ugovora vrednog više od milijardu američkih dolara. Divizija Obnovljiva energija je značajno doprinela porastu narudžbina. Tako je ove godine Siemens primio prvu narudžbinu za offshore vetropark u Kini, što je označilo ulazak kompanije na svetsko tržište energije vetra. U Nemačkoj, otvoren je prvi komercijalni offshore vetropark. Veliki podsticaj za posao u budućnosti takođe bi mogao doći sa Siemensovog domaćeg tržišta: Siemens je idealno pozicioniran da prati i služi novoj energetskoj politici Nemačke.

Zadovoljavajući rezultati ostvareni su i kad je reč o ekološkim proizvodima i rešenjima. Portfolio za zaštitu životne sredine doneo je oko 30 milijardi evra prihoda ukupnom prihodu kompanije. Siemens ima za cilj da sa zelenim tehnologijama pređe prihod od 40 milijardi evra do kraja fiskalne 2014. godine.

Sa početkom nove fiskalne godine, 1. oktobra 2011, novi sektor Infrastruktura i gradovi takođe počinje s radom. Siemens je u veoma ranoj fazi prepoznao globalni trend urbanizacije, a ovaj novi Sektor grupiše Siemensove nadležnosti i poslovne aktivnosti u ovoj oblasti kako bi gradovima ponudio rešenja za mobilnost, zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost. Siemens se oslanja na direktan dijalog sa onima koji donose odluke u gradovima i sada će ponuditi sveobuhvatna urbana rešenja sa jednog mesta. Ovo je važan kriterijum za mnoge donosioce odluka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik