Strani investitori prošle godine uložili u BiH 48 milijuna eura

Bez autora
Nov 14 2011

Strani investitori uložili su prošle godine u BiH 48 milijuna eura, odnosno 1,9 posto od ukupno 2,5 milijardi eura koliko je uloženo u pet zemalja regije, podaci su Centra za politiku i upravljanje (CPU). Prema podacima CPU, u prošloj godini najviše je uloženo u Srbiju - milijardu eura, u Albaniju 827 milijuna eura, zatim u Hrvatsku i Makedoniju u koje je zajedno investirano 665 milijuna eura. Razlog za nizak nivo stranih investicija u BiH politički rizici su i nepovoljni uvjeti poslovanja, što se odnosi na administrativne i poreske procedure, neefikasno sudstvo i slično. Trenutna politička situacija ne šalje pozitivnu sliku stranim ulagačima, jer se polazi od pretpostavke da je politička stabilnost osnovni preduvjet za ekonomski razvoj.

Strani investitori prošle godine uložili u BiH 48 milijuna euraStrani investitori uložili su prošle godine u BiH 48 milijuna eura, odnosno 1,9 posto od ukupno 2,5 milijardi eura koliko je uloženo u pet zemalja regije, podaci su Centra za politiku i upravljanje (CPU).

Prema podacima CPU, u prošloj godini najviše je uloženo u Srbiju - milijardu eura, u Albaniju 827 milijuna eura, zatim u Hrvatsku i Makedoniju u koje je zajedno investirano 665 milijuna eura, navodi "Pres".

Član Upravnog odbora CPU Lejla Draganić rekla je da su razlog za nizak nivo stranih investicija u BiH politički rizici i nepovoljni uvjeti poslovanja, što se odnosi na administrativne i poreske procedure, neefikasno sudstvo i slično.

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH Jelica Grujić rekla je da trenutna politička situacija ne šalje pozitivnu sliku stranim ulagačima, jer se polazi od pretpostavke da je politička stabilnost osnovni preduvjet za ekonomski razvoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik