Stroga kontrola javnih nabavki

Bez autora
Nov 14 2011

Nacrt novog zakona o javnim nabavkama u Srbiji je pripremljen, a javna rasprava trajaće do kraja godine. Zakonskim novinama predviđeno je da sve institucije koje se trenutno bave javnim nabavkama budu reformisane i ojačane i osnovni cilj je povećanje transparentnosti u sistemu javnih nabavki. Uprava za javne nabavke će biti dodatno ojačana i biće joj data dodatna ovlašćenja i dodatni mehanizmi kako bi mogla da kontroliše pre svega naručioce. Biće formirano i novo telo koje će se baviti centralizovanim javnim nabavkama. Međutim, Uprava će biti ukinuta najkasnije 6 meseci od stupanja na snagu izmena zakona kada će početi da radi nova, centralizovana uprava. Konačan nacrt zakona trebalo bi da se objavi sutra. Uprava će biti ukinuta, a centralno telo će sprovoditi centralne javne nabavke, dok će se Uprava za javne nabavke postati deo Ministarstva finansija i baviti se nadzorom nad naručiocima i nadzorom nad Upravom za centralne javne nabavke.

Stroga kontrola javnih nabavkiUprava za javne nabavke biće reformisana i ojačana, a osnovni cilj je povećanje transparentnosti u sistemu javnih nabavki, rekao za RTS državni sekretar Ministarstva finansija Goran Radosavljević. Uprava će biti ukinuta za šest meseci od stupanja na snagu izmena zakona, saznaje RTS.

Nacrt novog zakona o javnim nabavkama u Srbiji je pripremljen, a javna rasprava trajaće do kraja godine. 

Državni sekretar Ministarstva finansija Goran Radosavljević izjavio je da je zakonskim novinama predviđeno da sve institucije koje se trenutno bave javnim nabavkama budu reformisane i ojačane i da je osnovni cilj povećanje transparentnosti u sistemu javnih nabavki.

"Uprava za javne nabavke će biti dodatno ojačana i biće joj data dodatna ovlašćenja i dodatni mehanizmi kako bi mogla da kontroliše pre svega naručioce. Biće formirano i novo telo koje će se baviti centralizovanim javnim nabavkama, rekao je Radosavljević, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Međutim, RTS saznaje da će Uprava biti ukinuta najkasnije 6 meseci od stupanja na snagu izmena zakona kada će početi da radi nova, centralizovana uprava. Konačan nacrt zakona trebalo bi da se objavi sutra.

Radosavljević je porekao da će Uprava biti ukinuta, odgovorivši da će centralno telo sprovoditi centralne javne nabavke, dok će se Uprava za javne nabavke postati deo Ministarstva finansija i baviti se nadzorom nad naručiocima i nadzorom nad Upravom za centralne javne nabavke.

Prema njegovim rečima, nacrt izmena i dopuna ovog zakona predstavljen predstavnicima u Briselu, Svetske banke i MMF-a i da su prve reakcije za sada pozitivne.

Državni sekretar je najavio da će do trenutka stupanja na snagu izmena i dopuna ovog zakona funkcionisati postojeći zakon u ovoj oblasti, tako da ne postoji mogućnost da se javi "vakuum".

Radosavljević je naveo da je prošle godine kroz javne nabavke prošlo oko 273 milijarde dinara i da skoro milijardu evra prolazi kroz javne nabavke koje se nikad ne objavljuju ili kroz pregovarački postupak bez prethodnog objavljivanja.

Veliki deo javnih nabavki nije transparentan, a zakonskim izmenama smanjiće se za dve trećine izuzeci od neobjavljivanja, najavio je Radosavljević, dodajući da će zakon ostaviti mogućnost strogih kontrola i strogih kazni da bi se suzbila korupcija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik