Televizijska prodaja odoleva krizi

Bez autora
Nov 14 2011

Evropski trgovci žale se na pad prodaje koja je prošlog meseca u evrozoni bila manja gotovo jedan odsto. Ekonomisti su iznenađeni podatkom da televizijski kanali beleže rast prodaje. Dok maloprodajnim lancima u Evropi ne pomažu ni sniženja, broj kupaca na televizijskim kanalima za prodaju nikad nije bio veći. Jedan od vodećih, QVC u poslednje dve godine povećao je zaradu za deset odsto, premašivši sva očekivanja s obzirom na ekonomsku krizu. Tajna je u prilagođavanju. Oni mogu da menjaju ponudu proizvoda mnogo brže nego tradicionalni trgovci. Ako primete da se elektronski uređaji slabije prodaju, odmah će dobiti manje vremena u programu. To je kao da menjate robu na policama. Osim toga, često imaju ekskluzivnu ponudu - robu koja se ne može nigde drugde nabaviti. I televizijska prodaja u Srbiji takođe odoleva ekonomskoj krizi.

Televizijska prodaja odoleva kriziDok maloprodajnim lancima u Evropi ne pomažu ni sniženja, broj kupaca na televizijskim kanalima za prodaju nikad nije bio veći. Tajna je u prilagođavanju i brzini kojom uspevaju da prilagode prodajni asortiman potencijalnim kupcima.

Evropski trgovci žale se na pad prodaje koja je prošlog meseca u evrozoni bila manja gotovo jedan odsto. Ekonomisti su iznenađeni podatkom da televizijski kanali beleže rast prodaje.

Dok maloprodajnim lancima u Evropi ne pomažu ni sniženja, broj kupaca na televizijskim kanalima za prodaju nikad nije bio veći. Jedan od vodećih, QVC u poslednje dve godine povećao je zaradu za deset odsto, premašivši sva očekivanja s obzirom na ekonomsku krizu. Tajna je, kažu, u prilagođavanju.

"Možemo da menjamo ponudu proizvoda mnogo brže nego tradicionalni trgovci. Ako primetimo da se elektronski uređaji slabije prodaju, odmah će dobiti manje vremena u programu. To je kao da menjate robu na policama", kaže Dermot Bojd, izvršni direktor QVC u Velikoj Britaniji.

Osim toga, često imaju ekskluzivnu ponudu - robu koja se ne može nigde drugde nabaviti.

I televizijska prodaja u Srbiji takođe odoleva ekonomskoj krizi. Aleksandar Dudić, generalni direktor Studio Moderne (Topšop) kaže da koriste komparativnu prednost svoje delatnosti u odnosu na klasičnu maloprodaju, koja se ogleda u brzini kojom uspevaju da prilagode prodajni asortiman potencijalnim kupcima.

"Drugo, veoma značajan segment našeg poslovanja je briga o kupcima, a to znači posebnu pažnju za njih u vidu dodatnog servisa koji im pružamo", kaže Dudić.

I način predstavljanja proizvoda, kao što je, na primer, kratka zabavna emisija kada se predstavlja novi muzički ce-de, ima uticaj na kupce.

"Zabavno je gledati njihov program, znaju kako da ga naprave interesantnim, pa gledate i nekoliko puta. A pre svega, ne morate da se oblačite i izlazite iz kuće, možete da gledate i kupujete u pižami", kaže kupac Sju Koe, kupac.

Televizijski kanali za prodaju pojavili su se osamdesetih godina prošlog veka. Razvoj digitalne televizije učinio ih je još pristupačnijim i oni su se vremenom menjali - QVC je, na primer, u početku prodavao kuhinjska pomagala da bi sada u ponudi imao oko hiljadu raznovrsnih proizvoda. Priznaju da možda nisu svi proizvodi najmoderniji, ali je sasvim u trendu praviti profit.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik