Upravljanje otpadom doneće do 20 miliona evra godišnje

Bez autora
Nov 14 2011

Usvojeni lokalni plan upravljanja otpadom na 14 beogradskih opština doneće prihode od 20 miliona evra godišnje, a ukupna investiciona ulaganja u narednih deset godina u taj sistem su 228,2 milliona evra. Grad Beograd bi taj projekat finansirao sa 82,6 miliona evra, IPA fondovi sa 24,4 miliona evra, Fond za zaštitu životne sredine Srbije sa 9,2 milliona evra, a iz kredita će se obezbediti 112 miliona evra. Predviđeno je da se svi regionalni centri upravljanja otpadom otvore od 2019. godine. Sprovođenje tih planova upravljanja otpadom će doneti i otvaranje novih radnih mesta. Projekcija je da će u narednih 20 godina nastati 14,5 miiona tona otpada na 14 beogradskih opština i da je potrebno uvesti kontejnere za odvojeno sakupljanje otpada, kao i reciklažna dvorišta. Za sakupljanje otpada u centralnim delovima Beograda predlažu se podzemni kontejneri za mešani otpad i podzemni kontejneri za papir, metal i staklo. Ostale opštine kao što su Surčin, Sopot, Mladenovac i Grocka će koristiti kontejnere od 1,1 metra kubnog i kante od 240 litara za mešani otpad, kao i kontejnere od 240 litara za papir i metal.

Upravljanje otpadom doneće do 20 miliona evra godišnjeUsvojeni lokalni plan upravljanja otpadom na 14 beogradskih opština doneće prihode od 20 miliona evra godišnje, a ukupna investiciona ulaganja u narednih deset godina u taj sistem su 228,2 milliona evra, rečeno je danas na predstavljanju tog plana.

Kako je rečeno na okruglom stolu "Lokalni plan upravljanja otpadom grada Beograda 2011-2020." u Privrednoj komori Beograda (PKB) grad bi taj projekat finansirao sa 82,6 miliona evra, IPA fondovi sa 24,4 miliona evra, Fond za zaštitu životne sredine Srbije sa 9,2 milliona evra, a iz kredita će se obezbediti 112 miliona evra.

Savetnik u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Aleksandar Vesić je podsetio da je predviđeno da se svi regionalni centri upravljanja otpadom otvore od 2019. godine.

"Sprovođenje tih planova upravljanja otpadom će doneti i otvaranje novih radnih mesta", kazao je on.

Šef tima za izradu projekta Marina Ilić kazala je da je projekcija da će u narednih 20 godina nastati 14,5 miiona tona otpada na 14 beogradskih opština i da je potrebno uvesti kontejnere za odvojeno sakupljanje otpada, kao i reciklažna dvorišta.

"Za sakupljanje otpada u centralnim delovima Beograda predlažu se podzemni kontejneri za mešani otpad i podzemni kontejneri za papir, metal i staklo", navela je ona.

Kako je rekla ostale opštine kao što su Surčin, Sopot, Mladenovac i Grocka će koristiti kontejnere od 1,1 metra kubnog i kante od 240 litara za mešani otpad, kao i kontejnere od 240 litara za papir i metal.

Iz lokalnog plana su izuzete opstine Obrenovac, Lazarevac i Barajevo koje su prišle Kolubarskom regionu za upravljanje otpadom.

"U svakoj opštini se planira uspostavljanje reciklažnog dvorišta gde bi gradjani sami donosili akumulatore, baterije, ulja, drvo, električni i elektronski otpad, PET, metal, papir, i kabasti otpad", navela je Ilić.

On je dodala da bi se taj otpad besplatno ostavljao u reciklažnom dvorištu.

"U planu su i transfer stanice koje bi imale i po jednu liniju za odvajanje i presovanje otpada", kazala je Ilić i dodala da se predviđa jedna takva stanica za opštine Novi Beograd, Zemun i Surčin i dve za Rakovicu, Čukaricu i Voždovac.

Ona je navela da je u planu da se mešani otpad transportuje u postrojenje za mehaničko-biološki tretman u Centar za upravljanje otpadom u Vinči.

"Očekuje se da se dobije više od 150.000 tona goriva godišnje", kazala je Ilić.

Ona je kazala da se planira i izgradnja postrojenja koje će kao gorivo koristiti isključivo gorivo iz otpada.

"Postojeća deponija u Vinči će biti sanirana i pored nje će se izgraditi nova", rekla je Ilić.

Ona je dodala da je predviđena izgradnja postrojenja za kompostiranje zelenog otpada, otpada koji sakuplja JKP "Gradsko zelenilo" i ostala Javno komunalna preduzeća.

"Biće izgrađeno i postrojenje za reciklažu građevinskog otpada kao i izgradnja ili rekonstrukcija postrojenja za tretman otpada životinjsklog porekla Glutin", kazala je Ilić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik