Vlada i MMF postigli sporazum o prvoj reviziji

Bez autora
Nov 16 2011

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Vlada Srbije postigli su sporazum o prvoj reviziji aranžmana iz predostrožnosti koji predviđa da ciljani deficit budžeta u 2012. godini bude 4,25 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP). Ciljani deficit je ispod zakonskog nivoa, što predstavlja prvu značajnu meru štednje. U 2011. se očekuje dvoprocentni rast BDP-a, dok će privredna ekspanzija u narednoj godini, zbog pada privredne aktivnosti u evrozoni, biti niža - 1,5 odsto. Vlada Srbije i Narodna banka Srbije (NBS) vode odgovornu ekonomsku politiku koja će omogućiti održaće makroekonomske stabilnosti. Predstavnik MMF-a koji je predvodio misiju u proteklim pregovorima Mark Alen izrazio je zadovoljstvo postignutim sporazumom i rekao da očekuje da će srpska vlada uspeti da ostvari predviđeni budžetski deficit. Alen je rekao da nivo javnog duga treba da ostane ispod 45 odsto vrednosti BDP-a i dodao da će Vlada Srbije preduzeti korake da se dug smanji. Prema rečima Alena, inflacija u Srbiji je u padu, a finansijski sistem je dobro kapitalizovan.

Vlada i MMF postigli sporazum o prvoj revizijiMeđunarodni monetarni fond (MMF) i Vlada Srbije postigli su sporazum o prvoj reviziji aranžmana iz predostrožnosti koji predviđa da ciljani deficit budžeta u 2012. godini bude 4,25 procenata bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopšteno je danas u vladi.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić rekao je na konferenciji za novinare da je ciljani deficit ispod zakonskog nivoa, što predstavlja prvu značajnu meru štednje.

Nikezić je ukazao da se u 2011. očekuje dvoprocentni rast BDP-a, dok će privredna ekspanzija u narednoj godini , zbog pada privredne aktivnosti u evrozoni, biti niža - 1,5 odsto.

On je istakao da Vlada Srbije i Narodna banka Srbije (NBS) vode odgovornu ekonomsku politiku koja će omogućiti održaće makroekonomske stabilnosti.

Predstavnik MMF-a koji je predvodio misiju u proteklim pregovorima Mark Alen izrazio je zadovoljstvo postignutim sporazumom i rekao da očekuje da će srpska vlada uspeti da ostvari predviđeni budžetski deficit .

Alen je rekao da nivo javnog duga treba da ostane ispod 45 odsto vrednosti BDP-a i dodao da će Vlada Srbije preduzeti korake da se dug smanji.

Prema rečima Alena, inflacija u Srbiji je u padu, a finansijski sistem je dobro kapitalizovan.

On je izrazio uverenje da će NBS uspeti da obezbedi stabilnost finansijskog sistema.

Razgovori srpskih vlasti i misije MMF-a, u okviru prvog kvartalnog razmatranja rezultata u sprovođenju aktuelnog stendbaj aranžmana iz predostrožnosti, uz odobreni kredit od 1,1 milijardu evra, počeli su na nivou tehničkih eksperata 3. novembra u Beogradu.

Zvanični razgovori počeli su u sredu, 9. novembra, plenarnim sastankom u NBS, a tog dana delegacija MMF-a sastala se i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem.

Tokom posete misije razmatrana su tekuća makroekonomska kretanja u zemlji i izgledi za privredni rast ove i naredne godine, kao i sprovođenje monetarne politike, primena dogovorenih mera fiskalne politike u kontekstu jačanja fiskalne odgovornosti i strukturne mere.

Prošle nedelje članovi delegacije MMF-a sastali su se premijerom Mirkom Cvetkovićem i potpredsednicom vlade Vericom Kalanović, a sa ministrom rada i socijalne politike Rasimom Ljajićem razgovarali su o sprovođenju mera socijalne politike u 2011. i 2012. godini, kao i eventualnim izmenama radnog zakonodavstva u cilju poboljšanja investicione klime u Srbiji.

Aranžman koji je Srbiji odobren 29. septembra u iznosu od 935,4 miliona specijalnih prava vučenja (oko 1,1 milijarde evra) zaključen je iz predostrožnosti, odnosno bez namere da se sredstva koriste, osim u slučaju platno-bilansnih potreba zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik