Zvornička "Energolinija" prelazi s tečnog gasa na ugalj

Bez autora
Nov 14 2011

Preduzeće „Energolinija” iz Zvornika počelo je realizaciju investicije, vrijedne 25 miliona konvertibilnih maraka, na projektu prelaska s tečno-gasnog na čvrsto gorivo-ugalj. Objavljen je tender za građevinske radove da bi se izabrao glavni izvođač, a u toku ove sedmice počet će poslovi na demontaži i građevinski radovi. Na ovom projektu, inače, aktivno se radi u posljednje dvije godine i u dosadašnje aktivnosti uloženo je više od milion konvertibilnih maraka, a osigurane su sve ekološke dozvole i odobrenje za gradnju. U „Energoliniji” očekuju da će dobiti i dio potrebnih kreditnih sredstava da bi mogli završiti ovu investiciju. Radovi bi trajali oko osam mjeseci i zahtijevaju ozbiljnu rekonstrukciju postojećih kotlova. Regija Birač raspolaže kvalifikovanim kadrovima i dokazanim firmama koje mogu realizovati ovaj projekt u maksimalno optimalnom roku, gdje će biti angažovano oko 300 izvršilaca, što bi značajno poboljšalo negativan trend nedostatka poslova na ovom području.

Zvornička "Energolinija" prelazi s tečnog gasa na ugaljPreduzeće „Energolinija” iz Zvornika počelo je realizaciju investicije, vrijedne 25 miliona konvertibilnih maraka, na projektu prelaska s tečno-gasnog na čvrsto gorivo-ugalj. Objavljen je tender za građevinske radove da bi se izabrao glavni izvođač, a u toku ove sedmice počet će poslovi na demontaži i građevinski radovi.

Na ovom projektu, inače, aktivno se radi u posljednje dvije godine i u dosadašnje aktivnosti uloženo je više od milion konvertibilnih maraka, saopćeno je iz ovog preduzeća uz napomenu da su osigurane sve ekološke dozvole i odobrenje za gradnju.

U „Energoliniji” očekuju da će dobiti i dio potrebnih kreditnih sredstava da bi mogli završiti ovu investiciju.

Radovi bi trajali oko osam mjeseci i zahtijevaju ozbiljnu rekonstrukciju postojećih kotlova.

Rukovodilac tima za realizaciju ovog projekta Milenko Nedić kaže da regija Birač raspolaže kvalifikovanim kadrovima i dokazanim firmama koje mogu realizovati ovaj projekt u maksimalno optimalnom roku, gdje će biti angažovano oko 300 izvršilaca, što bi značajno poboljšalo negativan trend nedostatka poslova na ovom području.

„Tehničkim uslovima projekta predviđena je maksimalna zaštita životne sredine, jer će biti instalirana savremena postrojenja za mokro prečišćavanje dimnih gasova koja će zadovoljiti ekološke norme u skladu sa zakonima o zaštiti životne sredine Republike Srpske”, naveo je Nedić.

Ovaj projekt imat će i značajne beneficije za domaću privredu.

Prelaskom na ugalj, njegova godišnja potrošnja bi iznosila novih 200.000 tona, što predstavlja značajno angažovanje rudnika i transportnih preduzeća.

"Ovim projektom stvaraju se uslovi za otvaranje novih radnih mjesta, samo u rudnicima 40 do 50 novih izvršilaca. Završetkom ove investicije obezbjeđuje se dodatni posao drugim preduzećima. Porezi za ovaj energent ostaju u zemlji, a doći će i do smanjenja spoljnotrgovinskog deficita za oko 60 miliona maraka. Također, ovim projektom obezbijedila bi se konkurentost proizvoda i likvidnost u daljem radu grupacije ‘Birač’, te sačuvalo više od 1.000 radnih mjesta”, ističe Nedić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik