Firmarine teraju preduzetnike u sivu ekonomiju

Bez autora
Jan 16 2014

Visoke firmarine, koje dostižu čak i do 5.000 evra, dovešće do toga da će preduzetnici masovno zatvoriti svoje firme i preći da rade u sivoj ekonomiji.Predsednik Udruženja preduzetnika Rakovice Miralem Fejzagić naveo je da firmarina u Hrvatskoj iznosi maksimalno 280 evra, s tim što se tamo naziva porez, što ona i jeste, a ne komunalna taksa, kao u Srbiji. On je naveo da samo to poresko opterećenje preduzetnicima iznosi oko 30 odsto prihoda, što ne može da izdrži niko ko pošteno plaća sve doprinose.

Firmarine teraju preduzetnike u sivu ekonomijuVisoke firmarine, koje dostižu čak i do 5.000 evra, dovešće do toga da će preduzetnici masovno zatvoriti svoje firme i preći da rade u sivoj ekonomiji, upozoreno je na današnjem okruglom stolu u Privrednoj komori Beograda.

Predsednik Udruženja preduzetnika Rakovice Miralem Fejzagić naveo je da firmarina u Hrvatskoj iznosi maksimalno 280 evra, s tim što se tamo naziva porez, što ona i jeste, a ne komunalna taksa, kao u Srbiji. On je naveo da samo to poresko opterećenje preduzetnicima iznosi oko 30 odsto prihoda, što ne može da izdrži niko ko pošteno plaća sve doprinose.

Republička vlada je od 2012. godine propisala maksimalnu visinu te komunalne takse, koja ne može biti veća od 10 prosečnih zarada u datoj opštini, s tim da lokalne samouprave same procenjuju koliko će koga opteretiti prema ekonomskoj moći.

Direktor Udruženja priređivača igara na sreću Rade Karan je rekao da su te takse za njihove članice ozbiljan problem, jer po pravilu lokalne samouprave za njih propisuju maksimalan iznos od 10 prosečnih plata, pa se tako firmarina sa 380.000 dinara u 2011. godini popela na 1,5 miliona u 2013., što je doprinelo da se izgubi oko 600 radnih mesta.

On je izrazio bojazan da će mnoge firme iz te branše biti ugašene i da će doći do povećanja nelegalnog tržišta, što samo može imati negativne posledice po budžete lokalnih samouprava.

Tako je predstavnik kladionice "Mocart" naveo da je posle donete odredbe, firmarina za njihove objekte u Priboju povećana za neverovatnih 18.329 odsto, a u Novom Sadu za 219 i Lazarevcu za 200 odsto.

Predstavnica Ministarstva finansija Tatjana Milivojević najavila je da će se neke stvari promeniti sa donošenjem novog Zakona o lokalnoj samoupravi. Ona je rekla da je dobar predlog privrednika da se firmarina obračunava prema broju objekata, ali i najavila mogućnost da sa novim zakonskim rešenjima one budu ukinute.

Prema njenim rečima, postojeći Zakon o lokalnim samoupravama ne sprovodi se od 2009. godine, a u republičkom budžetu za nenamenski transfer samoupravama, ove godine predviđeno je 30 milijardi dinara.

Predstavnici beogradskih taksista su naveli, da pored komunalnih, velike takse plaćaju RATEL-u za radio aparate, svaki taksista mora da izdvoji 6.000 dinara pojedinačno, a udruženje još 240.000.

Firmarine se u Beogradu plaćaju do maksimalne visine od 560.000 dinara, a predstavnici Grada su istakli da nikome nije određen maksimalni iznos, jer je Skupština grada odredila da budu od 2,2 do osam prosečnih plata.

Vladan Vuković je naveo da je uvedeno i niz olakšica za obveznike, dodajući da je ukidanje nekih taksi smanjilo prihode u budžet za jednu do dve milijarde dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik