Najviše poskupljuju kompjuteri i hotelski smeštaj

Bez autora
Oct 10 2013

Zasada je sigurno da će, najavljenim poreskim izmenama u okviru paketa vladinih mera, najviše poskupeti kompjuteri i hotelski smeštaj u Srbiji. Stopa PDV na ova dobra sigurno „skače“ sa osam na 20 odsto.Međutim, podizanje ove stope sa osam na deset odsto, što važi za hleb, mleko, meso, zejtin, ogrev, gradski prevoz, udžbenike... neće proći baš neosetno po kućne budžete građana.

Najviše poskupljuju kompjuteri i hotelski smeštajZasada je sigurno da će, najavljenim poreskim izmenama u okviru paketa vladinih mera, najviše poskupeti kompjuteri i hotelski smeštaj u Srbiji. Stopa PDV na ova dobra sigurno „skače“ sa osam na 20 odsto.

Međutim, podizanje ove stope sa osam na deset odsto, što važi za hleb, mleko, meso, zejtin, ogrev, gradski prevoz, udžbenike... neće proći baš neosetno po kućne budžete građana.

Računica ministra finansija, Lazara Krstića, pokazuje da će poskupljenje na prosečnoj potrošačkoj korpi od 65.000 dinara, biti ukupno 450 dinara, odnosno oko 0,7 odsto. I to u slučaju da se u potpunosti odrazi na cene.

Ekonomista Ivan Nikolić kaže da će se, u proseku, od 450 dinara novih troškova, 135 dinara izdvajati za skuplje komunalne usluge, a u okviru njih najviše za grejanje: 115 dinara.

- Generalno, što se tiče inflacije, ukupni rast potrošačkih cena neće biti veći od 0,5 odsto - kaže Nikolić za „Novosti“.

- Svakako da obe mere, i porast niže stope PDV-a i oporezivanje plata, ozbiljno redukuju domaću tražnju. Ja se nadam da se to imalo u vidu kada su sagledavani konačni efekti mera na budžet.

Bitno je, dodaje Nikolić, da se u narednim mesecima za pad agregatne tražnje nađe kompenzacija. U suprotnom, očekivani pozitivni efekti će se vrlo brzo istopiti, poput mehura od sapunice, a već na proleće ćemo se suočiti sa istim problemom. Na to najbolje upućuju i naša iskustva, a i iskustva susednih zemalja koje nemaju izvozno orijentisanu ekonomiju, koja bi im nadomestila ili makar ublažila takav recesioni udar, već im ekonomska aktivnost najvećim delom zavisi od domaće tražnje.

Ministar Krstić smatra da povećanje PDV ne mora da se odrazi u cenama, jer samim trgovcima ne ide u prilog da padne tražnja. Stoga se očekuje da će povećanje biti apsorbovano od proizvođača. Primer ovde može da bude i najava Unije pekara Srbije, koji ističu da hleb neće poskupeti, uprkos porastu stope PDV.

- Neće biti povećanja cene hleba - kategoričan je Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije.

- Cena hleba od 500 grama od brašna tipa 500 ostaje u okvirima do maksimalnog iznosa od 46 dinara. To je stav Unije pekara i dogovora s resornim ministrima.

Pralica je istakao da je promena PDV od dva odsto nešto što ne utiče trenutno na cene u pekarstvu, odnosno da je toliko zanemarljivo i malo da niko nema računa da povećava cenu pekarskih proizvoda.

- Više košta promena cene - kaže Pralica.

- Kifla je 15 ili 20 dinara. Ne može da bude ni 21, ni 19 dinara. Nema ni dovoljno kovanog novca, pa pekari cene zaokružuju ili nagore ili nadole.

Da će porast cena u ovoj grupi proizvoda moći da spreče jedino proizvođači, potvrđuju i trgovci.

- Kod hleba, mleka, mesa, već uveliko se radi sa minimalnom trgovačkom zaradom - objašnjavaju za „Novosti“ u trgovinskim kućama.

- To znači da je, pri porastu PDV sa osam na deset odsto, poskupljenje neminovno. I dok svi upiru prst u prometnike, treba da se zapitaju šta kažu uvoznici, proizvođači i distributeri. Prošlog puta, kada je regularna stopa PDV podignuta sa 18 na 20 odsto, najpre su cene podigli upravo proizvođači i uvoznici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik