NBS ublažava kratkoročne promene kursa

Bez autora
Jan 28 2014

Narodna banka Srbije je povodom slabljenja dinara saopštila da ostaje dosledna u opredeljenju da interveniše na deviznom tržištu i prodajom i kupovinom deviza radi ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara. Kao što je sada u januaru prodavala devize, tako je krajem 2013. godine NBS intenzivno intervenisala kupovinom deviza zbog tada prisutnih aprecijacijskih pritisaka.Deprecijacijski pritisci, koji su od početka ove godine uticali na slabljenje dinara, inicirani su sezonski pojačanom tražnjom za devizama od domaćih preduzeća, pre svega uvoznika energenata i kretanjima na međunarodnim finansijskim tržištima, uzrokovanim očekivanim smanjenjem kvantitativnih olakšica američkih federalnih rezervi.

NBS ublažava kratkoročne promene kursaPovodom slabljenja dinara, NBS ostaje dosledna u opredeljenju da interveniše na deviznom tržištu prodajom i kupovinom deviza radi ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara.

Narodna banka Srbije je povodom slabljenja dinara saopštila da ostaje dosledna u opredeljenju da interveniše na deviznom tržištu i prodajom i kupovinom deviza radi ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara.

"Kao što je sada u januaru prodavala devize, tako je krajem 2013. godine NBS intenzivno intervenisala kupovinom deviza zbog tada prisutnih aprecijacijskih pritisaka", kaže se u saopštenju NBS.

Navodi se da su deprecijacijski pritisci, koji su od početka ove godine uticali na slabljenje dinara, inicirani sezonski pojačanom tražnjom za devizama od domaćih preduzeća, pre svega uvoznika energenata i kretanjima na međunarodnim finansijskim tržištima, uzrokovanim očekivanim smanjenjem kvantitativnih olakšica američkih federalnih rezervi.

Kaže se da su zbog toga, slično dinaru, oslabile skoro sve valute zemalja u regionu, kao i valute rastućih tržišta, a zabeležen je i rast premije rizika u gotovo svim ovim zemljama zbog zahtevanih viših prinosa i cene duga.

"Međutim, za razliku od dinara koji je izgubio na vrednosti samo oko jedan odsto, turska lira je, i pored obimnih intervencija tamošnje centralne banke, oslabila prema evru za 7,6 odsto, mađarska forinta za 2,3 odsto, rumunski lej za 1,7 odsto, a poljski zlot za oko jedan odsto", kaže se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik