Akcije Tesle od decembra u indeksnoj korpi S&P 500

Bez autora
Nov 17 2020

Akcije Tesle će od 21. decembra biti uključene u indeks Njujorške berze S&P 500, saopštila je kompanija S&P Global.

Proizvođač električnih vozila Tesla, koji prema procenama vredi sada više od Tojote, Diznija i Koka-Kole, ima tržišnu kapitalizaciju od skoro 387 milijardi dolara, izveštava portal CNN Biznis.

Da bi se kvalifikovala za ulazak u indeksnu korpu S&P 500, kompanija mora da ima sedište u Sjedinjenim Državama, da kapitalizuje na tržištu najmanje 8,2 milijarde dolara, da bude visoko likvidna i da najmanje 50 posto njenih akcija bude dostupno javnosti na tržištu kapitala.

Uslov za uvrštenje je takođe da je kompanija iskazala pozitivan finansijski rezultat u poslednjem kvartalu i da je bila profitabilna tokom četiri uzastopna tromesečja unazad.

Ova vest je katapultirala akcije Tesle na trgovanju nakon zatvaranja berze. Za samo nekoliko minuta cena Teslinih akcija je skočila za 12 posto, podižući tržišnu kapitalizaciju kompanije za 40 milijardi dolara.

Tesla je u oktobru prijavio najveći kvartalni profit do danas. U trećem tromesečju je zaradio 874 miliona dolara, ne računajući vanredne stavke, što je za 156 procenata više u odnosu na prošlu godinu i peti uzastopni kvartalni rast kompanije.

Ovaj proizvođač električnih automobila, u vlasništvu Ilona Maska, zameniće jednu kompaniju u indeksu S&P 500, a informacije o tome čije će mesto zauzeti biće objavljene naknadno, naveli su iz kompanije S&P Global .

Bogatstvo Ilona Maska povećano na 90 milijardi dolara

Nakon uspešne poslovne nedelje bogatstvo Ilona Maska, američkog preduzetnika i vlasnika kompanije Tesla, poraslo je za 15 milijardi dolara i sada iznosi 90 milijardi dolara.

Iako je testiran pozitivno na korona virus, Mask se, po svemu sudeći probio i na treće mesto liste najbogatijih ljudi na planeti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik