Beogradska berza privremeno obustavila trgovanje akcijama Komercijalne banke

Bez autora
Jun 20 2022

Nakon što je u petak Beogradska berza obustavila trgovanje preferencijalnim akcijama NLB Komercijalne banke, danas je privremeno obustavljena trgovina i običnim akcijama ove banke.

Kao razlog obustave trgovanja navodi se „nastanak okolnosti koje su u vezi sa objavljivanjem informacija od materijalnog značaja za donošenje investicionih odluka tokom perioda kotacije akcija Izdavaoca na tržištu Berze, te narušavanja poverenja u trgovinu hartijama od vrednosti“.

U obrazloženju Berze kaže se da je Komisija za listing razmatrala korporativne izveštaje NLB Komercijalne banke o pokrenutom postupku prinudnog otkupa akcija.

Naime, NLB banka, vlasnik 90,2 odsto akcija Komercijalne banke poslala je poziv za prinudni okup akcija i pri tome je dostavila različite cene za obične i preferencijalne akcije, tvrdeći da preferencijane akcije nisu osnovni kapital, već dodatni osnovni kapital banke.

NLB banka je ponudila malim akcionarima 4.532 dinara za jednu običnu i 1.000 dinara za preferencijalnu akciju.

Procenom vrednosti firme BDO utvrđeno je da je vrednost preferencijalne akcije 868,65 dinara, a NLB banka tvrdi da je knjigovodstvena vrednost akcije 1.000 dinara, pa su po zakonu ponudili višu cenu.

Međutim, kako se navodi u obrazloženju Berze utvrđeno je da se u ranijem periodu u korporativnim izveštajima i berzanskim informatorima u kontinuitetu iskazivala ista knjigovodstvena i obračunska vrednost običnih i preferencijalnih akcija koje su obe listirane na regulisanom tržištu.

Takođe se navodi da je u Ponudi za preuzimanje koju je odobrila Komisija za hartije od vrednosti navedeno da knjigovodstvena vrednost akcije na dan 31. 12. 2019. iznosi 4.412,2 dinara, kao i da je u ponudi za preuzimanje Upravni i Izvršni odbor banke potvrdio da su svi podaci u ponudi za preuzimanje tačni.

„U vezi sa navedenim Komisija za listing je konstatovala odstupanje od konzistentnosti pristupa Izdavaoca u utvrđivanju knjigovodstvene vrednosti akcija Izdavaoca“, navodi se u obrazloženju privremene obustave trgovine akcijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik