Crobex dosegnuo najvišu razinu u dva mjeseca

Bez autora
Jan 20 2019

Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks prošloga tjedna porastao više od 1 posto, dosegnuvši najvišu razinu u dva mjeseca, što se ponajviše zahvaljuje optimizmu na svjetskim burzama koji se dijelom prelio i na domaće tržište kapitala. Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 1,43 posto, na 1.759 bodova, najvišu razinu od 12. studenoga prošle godine. Crobex10 ojačao je, pak, 1,49 posto, na 1.021 bod, najvišu razinu od 18. prosinca. Među sektorskim indeksima, najviše je porastao indeks industrije, za 2,6 posto, dok je jedino pao indeks transporta, 3,87 posto. Redovni promet dionicama iznosio je 21,5 milijuna kuna, što je 1,5 milijuna više nego u prethodnom tjednu.

Crobex dosegnuo najvišu razinu u dva mjesecaNa Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks prošloga tjedna porastao više od 1 posto, dosegnuvši najvišu razinu u dva mjeseca, što se ponajviše zahvaljuje optimizmu na svjetskim burzama koji se dijelom prelio i na domaće tržište kapitala.

Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 1,43 posto, na 1.759 bodova, najvišu razinu od 12. studenoga prošle godine. Crobex10 ojačao je, pak, 1,49 posto, na 1.021 bod, najvišu razinu od 18. prosinca.

 Među sektorskim indeksima, najviše je porastao indeks industrije, za 2,6 posto, dok je jedino pao indeks transporta, 3,87 posto. Redovni promet dionicama iznosio je 21,5 milijuna kuna, što je 1,5 milijuna više nego u prethodnom tjednu.

"U prošlotjednom trgovanju Crobex indeks rastao je svaki dan od utorka do petka. Time je ostvario značajniji ukupni rast na tjednoj razini te je dosegnuo najvišu razinu od studenoga prošle godine", ističe Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Kako dodaje, tjedan je obilježio i optimizam na svjetskim i europskim burzama, koji se dijelom prelio i na domaće tržište kapitala.

Na svjetskim su burzama, naime, cijene dionica porasle i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, što se ponajviše zahvaljuje nadi ulagača da će SAD i Kina postići trgovinski dogovor u zadanom roku.

Tako je, primjerice, na Wall Streetu Dow Jones prošloga tjedna skočio 3 posto, dok je S&P 500 porastao 2,9 posto.

Na Zagrebačkoj je burzi prošloga tjedna najlikvidnija bila povlaštena dionica Adris grupe, s 2,8 milijuna kuna prometa, a cijena joj je ojačala 0,24 posto, na 420 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 2,7 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena porasla 1,67 posto, na 152 kune.

U tri najlikvidnije uvrstila se i dionica Valamar Riviere, s 2,4 milijuna kuna prometa. Cijena joj je stagnirala u odnosu na tjedan ranije, na 34,4 kune.

Najznačajniji porast cijene ostvarila je dionica Luke Ploče, za 25,7 posto, na 460 kuna, uz 1,76 milijuna kuna prometa.

Energetska i logistička kompanija Energia naturalis (ENNA) izvijestila je u petak o nastanku obveze na objavu javne ponude za preuzimanje Luke Ploče, s obzirom da je transakcijom od 16. siječnja i stjecanjem novih 2.848 redovnih dionica prešla kontrolni prag od 25 posto dionica Luke Ploče.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik