Istorijski maksimum cene soje na "Produktnoj berzi"

Bez autora
Apr 11 2021

Istorijski maksimum cene soje i terminski ugovori za suncokret obeležili su dešavanja na Produknoj berzi.

Ukupan promet je iznosio 4.420 tona robe (+14,06%), čija je finansijska vrednost iznosila 230.659.000,00 dinara (+46,38%).

Cena sojinog zrna je tokom protekle nedelje dostigla svoj maksimum u tekućoj ekonomskoj godini. Naime, cena od 76,00 dinara po kilogramu bez PDV-a i bez obračuna kvaliteta,  registrovana krajem nedelje je najveća cena soje roda 2020. godine i istorijski maksimum ikada zabeležen.

Dešavanja na međunarodnom tržištu, uticaj svetskih trendova i cena u svetu, kao i unutrašnji faktori na domaćem tržištu doveli su do toga da ova uljarica bude najtraženija berzanska roba sa ukupno prometovanom količinom od 1.720 tona. Tokom nedelje cena se kretala u širokom cenovnom rasponu od 69,00 do 76,00 dinara po kilogramu bez PDV-a, sa izraženom tendencijom uzlaznog trenda do kraja nedelje. Ponderisana cena je iznosila 71,40 dinara po kilogramu bez PDV-a, što predstavlja rast od 5,75%.

Imajući u vidu kontinuiran rast cene, uzevši u obzir neizvesnost situacije, kao i velike potražnje za ovom uljaricom, nastavićemo da pratimo naredni period i promene u cenovnim kretanjima.

Za razliku od drugih kultura kukuruz je zadržao stabilan cenovni nivo bez značajnih oscilacija. Ugovor na paritetu FCA je zaključen po jedinstvenoj ceni od 23,00 dinara po kilogramu bez PDV-a (25,30 dinara po kilogramu sa PDV-om), što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Kukuruz isporučen u luku tokom aprila je trgovan po ceni od 23,40 dinara po kilogramu bez PDV-a. Statistički posmatrano cena ove žitarice u odnosu na isti period prethodne godine je viša za 44,65%.

Pšenica beleži silazni trend drugu nedelju za redom. U zavisnosti od parametara kvaliteta, berzanski ugovori su zaključeni na nivou cena od 21,30 do 21,50 dinara po kilogramu bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, cena ove žitarice je niža za 2,82%.

Terminski ugovori za suncokret roda 2021. godine su realizovani po jedinstvenoj ceni od 410 evra po toni u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS, sa isporukom robe tokom septembra. S obzirom da je cena iznad svih očekivanja, sada je na poljoprivrednim proizvođačima da odluče da li će deo budućeg roda da prodaju, zaključuje se u saopštenju novosadske "Produktne berze".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik