Maistra najveća dobitnica blistavog turističkog sektora

Bez autora
Jan 03 2016

Zagrebačka burza je prošle godine imala i jednog istaknutog sektorskog dobitnika. Riječ je, dakako, o turizmu. Najveći dobitnik među sektorskim indeksima bio je lani CROBEXturist, s rastom od oko 24 posto, zahvaljujući snažnom skoku cijena dionica većine hotelskih tvrtki, nakon rekordne turističke sezone. Razlog tome jest rekordna turistička sezona, ali i sve bolje poslovanje domaćih turističkih kompanija potvrđeno devetomjesečnim poslovnim rezultatima. Perjanica ovog sektora svakako je Valamar Riviera koja je uvjerljivo najtrgovanija turistička dionica na burzi.

Maistra najveća dobitnica blistavog turističkog sektoraZagrebačka burza je prošle godine imala i jednog istaknutog sektorskog dobitnika. Riječ je, dakako, o turizmu. Najveći dobitnik među sektorskim indeksima bio je lani CROBEXturist, s rastom od oko 24 posto, zahvaljujući snažnom skoku cijena dionica većine hotelskih tvrtki, nakon rekordne turističke sezone.

Razlog tome jest rekordna turistička sezona, ali i sve bolje poslovanje domaćih turističkih kompanija potvrđeno devetomjesečnim poslovnim rezultatima.

Perjanica ovog sektora svakako je Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) koja je uvjerljivo najtrgovanija turistička dionica na burzi. Visoku likvidnost pratio je i rast cijene dionica pa su one u godinu dana dobile na vrijednosti 21,1 posto, na 24,01 kunu. Kompanija je u prvih devet mjeseci 2015. godine ostvarila konsolidirane poslovne prihode od 1,223 milijuna kuna, što je rast od 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Konsolidirana operativna dobit (EBITDA) u prvih devet mjeseci iznosi 556 milijuna kuna, što je 45 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Snažan rast prihoda u prvih devet mjeseci rezultat je povećanja broja noćenja od 15,3 posto te rasta prosječne cijene po usporedivoj smještajnoj jedinici od gotovo 7 posto.

Dionice Arenaturista (ZSE:ARNT-R-A) u godini su porasle 6 posto, na 339,98 kuna. Arenaturist je u prvih devet mjeseci prošle godine ostvarilo 1.621.151 noćenja, odnosno broj noćenja je veći za 4,3% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Povećanje broja noćenja ostvareno je u hotelskom i apartmanskom tipu smještaja, dok su kampovi na razini prošle godine.

Fantastičnu godinu imale su dionice Maistre (ZSE:MAIS-R-A) koje bilježe uzlet tržišne kapitalizacije od 70,3 posto, na 29,89 kuna. Maistra je u prvih devet mjeseci ostvarila 868 milijuna kuna poslovnih prihoda što predstavlja povećanje od 19% u odnosu na isto razdoblje protekle godine.

Povećanje prihoda pod utjecajem je rasta iskorištenosti čvrstih kapaciteta. Ostvaren je i porast razine prosječnih cijena, a što je rezultat prije svega dugogodišnjih značajnih kapitalnih ulaganja u kvalitetu usluge. Najavljena ulaganja ove dionice čine atraktivnima i u srednjem roku. Ove je godine Maistra investirala sto milijuna kuna, a dogodine planira investirati čak 700 milijuna kuna. Na red su došli hoteli Park i Valdalizo, s time da će Valdalizo biti spreman već za sezonu 2016.

Liburnia Riviera Hoteli (ZSE:LRH-R-A) ove su godine svojim dioničarima objavili niz dobrih vijesti što je rezultiralo godišnjim skokom dionica od 16,4 posto, na 3.950 kuna. U devet mjeseci 2015. Liburnia Riviera Hoteli su zabilježili godišnji rast prihoda od prodaje od 22,5% na 209,6 milijuna kuna.

Operativna dobit prije amortizacije i deprecijacije minimalno je porasla na 120,3 milijuna kuna, dok je operativna dobit smanjena za 3,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i iznosi 96,3 milijuna kuna. Neto dobit trećeg tromjesečja, nakon odbitka manjinskih interesa, pala je 4,6% na 91,6 milijuna kuna što daje razrijeđenu zaradu po dionici od 302,60 kuna.

Dividenda i poboljšanje poslovnih rezultata podigli su dionice zadarskog Turisthotela (ZSE:TUHO-R-A) 4,8 posto, na 2.600 kuna u 2015. godini. Kompanija je isplatila dividendu od 27 kuna za 2014. godinu, a krajem godine isplatila je i predujam dividende od 60 kuna po dionici. U devet mjeseci 2015.

Turisthotel je ostvario ukupne prihode u iznosu od 196,347 milijuna kuna, što je za 7,8% više od prošlogodišnjih, koji su iznosili 182,107 milijuna kuna. Poslovni prihodi iznose 192,389 milijuna kuna i veći su za 8% (178,060 milijuna u 2014). Ostvarena dobit prije oporezivanja iznosi 83,447 milijuna kuna, veća za 0,7% od prošlogodišnje, koja je iznosila 82,902 milijuna kuna.

Među rijetkim gubitnicima u ovom sektoru bili su Hoteli Maestral (ZSE:HMST-R-A) koji su u godini spustili vrijednost 8,3 posto, na 298,40 kuna. Posljedica je to nekoliko neuspješnih pokušaja privatizacije. Sredinom studenoga objavljeno je da je u prvom krugu zadnjeg pokušaja pristiglo petnaest pisama namjere za kupnju 68,26 posto državnog udjela. Kao posljednji zainteresirani kupac oglasio je Sergej Gljadelkin, suvlasnik IGH i Hidroelektre te investitor u Kupare.  

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik