Novi ulagači i rast cijena dionica obilježili godinu na Zagrebačkoj burzi

Bez autora
Dec 17 2023

Ova je godina na Zagrebačkoj burzi, unatoč mnogim izazovima, donijela velik rast cijena dionica i velik broj novih ulagača, posebno nakon izdavanja narodnih obveznica i trezorskih zapisa.

Na Zagrebačkoj burzi danas su dodijeljene godišnje nagrade.

Zagrebačka burza kraj godine dočekuje s velikim rastom gotovo svih tržišnih indeksa. Najveći porast cijene imala je dionica HPB-a, a najveći promet dionica Podravke. Ona je, prema izboru javnosti, i dionica godine. 

- Investitori ali i šira javnost prepoznaju sve procese koje u Podravci provodimo a koji rezultiraju i u našim dobrim financijskim rezultatima i u investicijskom ciklusu ali i poboljšanju materijalnih prava radnika i rastu plaća, rekla je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

- Posebno nam je draga ova nagrada za najveći porast cijene, Ona je rezultat odličnih poslovnih i financijskih rezultatata ostvarenih u 2022. i 2023. godini, kazao je Marko Badurina, predsjednik Uprave HPB-a.

Na razvoj tržišta kapitala velik je utjecaj imalo Ministarstvo financija izdavanjem narodnih obveznica i trezorskih zapisa, koje je kupilo oko 80 tisuća građana.

- Govorimo o značajnom vraćanju povjerenja na hrvatsko tržište kapitala, uključivanju novih dionika, novih ulagatelja u ova dva izdanja, otvoreno je 27 tisuća novih ulagateljskih računa u SKDD-u i uvjereni smo kako smo na taj način ne samo pridonijeli ne samo razvoju tržišta nego i financijske pismenosti, rekao je ministar financija Marko Primorac.

Iako je početak godine na Zagrebačkoj burzi bio prilično depresivan, druga polovina godine donijela je mnogo bolje rezultate.

- Od 11 dioničkih indeksa koje imamo na Zagrebačkoj burzi samo jedan je imao negativan prinos, svi ostali su rasli po stopama od 20, 30 pa čak i preko 50 posto tako da što se tiče prinosa možemo biti apsolutno zadovoljni, rekla je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Na valu ulaska u eurozonu i šengen, najviše su porasle cijene dionica industrijskih tvrtki. No dobri poslovni rezultati, kažu na Burzi, vidljivi su i u informatičkom, bankarskom i turističkom sektoru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik