Posle kazne u Kini akcije Alibabe porasle šest odsto na Volstritu

Bez autora
Apr 12 2021

Akcije kineskog tehnološkog diva Alibabe porasle su za 6 odsto na trgovanju u SAD pre zvaničnog otvaranja Vol Strita, nakon što su kineski regulatori izrekli kompaniji novčanu kaznu od 18,23 milijarde juana (2,8 milijardi dolara) kao rezultat antimonopolske istrage.

Alibabine akcije koje kotiraju na berzi u Hong Kongu završile su današnje trgovanje na tom tržištu sa dobitkom od 6,5 procenata, prenosi CNBC.

Kineski regulatori su u decembru pokrenuli antimonopolsku istragu protiv Alibabe, sa fokusom na praksu kojom su trgovci bili uslovljavani da svoje proizvode nude samo na jednoj od postojeće dve platforme za e-trgovinu u zemlji, a ne na obe.

Kineska državna uprava za tržišnu regulativu (SAMR) saopštila je u subotu da ova praksa guši konkurenciju na kineskom maloprodajnom tržištu, te da „narušava poslovanje trgovaca na platformama za e-trgovinu i legitimna prava i interese potrošača“.

Generalni direktor Alibabe Danijel Džang izjavio je da ne očekuje materijalni uticaj na kompaniju od promene aranžmana o ekskluzivnosti.

Dodao je takođe da će Alibaba uvesti nove mere kako bi smanjio barijere i troškove preduzeća i trgovaca za ulazak na njihovu prodajnu platformu. Kompanija pored toga planira da nastavi širenje na manje kineske gradove i ruralna područja, naveo je Džang.

Kineske tehnološke firme, uglavnom oslobođene raznih opterećenja, izrasle su u gigante, a Peking sve više zabrinjava snaga tih kompanija, dodaje američka TV stanica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik