Srpska berza električne energije SEPEKS počela je krajem jula dnevnu trgovinu strujom

Bez autora
Aug 07 2023

Nadležni u energetici očekuju da će to doprineti sigurnosti snabdevanja, povećanju investicija u obnovljive izvore, ali i uticati na kreiranje veleprodajnih cena električne energije koje u Evropi ponovo beleže rast.

Domaće energetsko tržište napravilo je značajan iskorak u trgovini električnom energijom, jer berza omogućava brži pristup i trgovinu strujom, kaže direktor SEPEKS-a Miloš Mladenović.

Napominjući da je srpska berza električne energije deo regionalne berze ADEKS, Mladenović je podsetio da je tržište na SEPEKS-u postalo operativno još u februaru 2016. godine.

Trenutna situacija takva je da se povećava potražnja struje, pa posledično i cene rastu, rekao je on. Govoreći o tome ko prodaje i kupuje struju našem tržištu, Mladenović je za RTS kazao da je broj učesnika na samom startu dnevne trgovine bio zadovoljavajući, te da očekuju dalji rast likvidnosti.

Prema njegovim rečima, Srbija je kompletirala tržišni okvir za trgovinu strujom, a Srpska berza električne energije Sepeks je prva van Evropske unije sa tako organizovanom tržištem struje u Jugoistočnoj Evropi. Sepeks je deo regionalne berze Adeks, u kojoj su joj partneri berze iz Slovenije i Francuske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik