Udruženi Agrokor i Mercator dionice će izlistati u Londonu ili New Yorku

Bez autora
Sep 02 2013

Konzumova Glavna skupština odlučila je u utorak da se dionice toga trgovačkog lanca povuku s uvrštenja na uređenom tržištu Zagrebačke burze, postavši tako jedanaesta tvrtka koja će ove godine izvrstiti svoje dionice. Svim dioničarima koji se ne slažu s odlukom o odlasku sa Zagrebačke burze isplatit će se naknada. Konzum se obvezao da neće biti manja od 148 kuna, cijene koja je vrijedila u Agrokorovoj javnoj ponudi. Ambicije vlasnika Agrokora Ivice Todorića znatno nadilaze skromne mogućnosti Zagrebačke burze. Nakon spajanja Konzuma i Mercatora u Adria Retail očekuje se izlistavanje dionica te tvrtke londonskoj ili njujorškoj burzi. To je još sredinom lipnja najavio Ivica Todorić u intervjuu ljubljanskim Financama. Agrokor će u prvoj fazi u Adria Retailu imati 51 posto dionica. Ako budemo išli u IPO, i manje. Ne smijemo se ograničavati vlasničkim udjelom. Važno je da se kompanija razvija i krene na tursko i rusko tržište. Na IPO računam kroz dvije-tri godine, a prodaja našeg retaila nije izvjesna. IPO je jedina dobra opcija, i to u New Yorku ili Londonu, rekao je tada Todorić.

Udruženi Agrokor i Mercator dionice će izlistati u Londonu ili New YorkuKonzumova Glavna skupština odlučila je u utorak da se dionice toga trgovačkog lanca povuku s uvrštenja na uređenom tržištu Zagrebačke burze, postavši tako jedanaesta tvrtka koja će ove godine izvrstiti svoje dionice.

Svim dioničarima koji se ne slažu s odlukom o odlasku sa Zagrebačke burze isplatit će se naknada. Konzum se obvezao da neće biti manja od 148 kuna, cijene koja je vrijedila u Agrokorovoj javnoj ponudi.

Ambicije vlasnika Agrokora Ivice Todorića znatno nadilaze skromne mogućnosti Zagrebačke burze. Nakon spajanja Konzuma i Mercatora u Adria Retail očekuje se izlistavanje dionica te tvrtke londonskoj ili njujorškoj burzi. To je još sredinom lipnja najavio Ivica Todorić u intervjuu ljubljanskim Financama.

- Agrokor će u prvoj fazi u Adria Retailu imati 51 posto dionica. Ako budemo išli u IPO, i manje. Ne smijemo se ograničavati vlasničkim udjelom. Važno je da se kompanija razvija i krene na tursko i rusko tržište. Na IPO računam kroz dvije-tri godine, a prodaja našeg retaila nije izvjesna. IPO je jedina dobra opcija, i to u New Yorku ili Londonu, rekao je tada Todorić.

Uz to, analitičari procjenjuju kako bi novi trgovački div dionice mogao i izlistati na ruskom ili turskom tržištu kapitala. Odavno je poznato kako Todorić u strateškom širenju najveće mogućnosti vidi upravo na tim dvama tržištima.

Zajednički tržišni potencijal Agrokora i Mercatora trebao bi iznositi 51,3 milijarde kuna ostvarenog prihoda od prodaje, EBITDA marža iznosila bi 6,9 posto ili 3,5 milijarde kuna i nešto je manja od Agrokorove, jer Mercator lošije posluje, a neto dug /EBITDA trebao bi se kretati na 4,0x, kakav trenutno ima Agrokor Grupa. Cijela bi grupacija zapošljavala impozantan broj djelatnika, čak 60.000.

Kako je i planirano prilikom Agrokorove predzadnje ponude, Mercator će preuzeti Konzumove trgovine u Srbiji i  Crnoj Gori te zadržati ime u Sloveniji, dok će Konzum preuzeti Mercatorovo poslovanje u Hrvatskoj i BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik