Zagrebačka burza upozorava na oprezno trgovanje

Bez autora
Oct 03 2023

Zagrebačka burza nakon naglog rasta upozorava na nagli pad Crobex indeksa te poziva na oprez sve ulagače prilikom trgovanja. Poručuju kako bi ova promjena mogla znatno utjecati na smjer tržišta.

Najnoviji podaci pokazuju kako su oba indeksa nakon dva dana pada od ponedjeljka porasla za 0,4 posto što je rezultiralo da Crobex završi trgovanje na 2.440 bodova, a Crobex10 za 1.482 boda.

Došlo je i do promjena u sektorskim indeksima, među kojima je Crobextransport ojačao za 0,85 posto, dok je Crobexturist pao za 2,1 posto. Redovni promet dionicama iznosio je 444 tisuće eura, što je za 3,2 milijuna eura manje nego u petak.

Dionica Ericssona Nikola Tesla pojeftinila je za jedan posto (198 eura), ali ujedno ostvarila najveći promet od gotovo 104 tisuće eura. Po likvidnosti su slijedile dionice Valamar Riviere i Spana, kojima je ostvareno po 64 tisuće eura prometa, od kojih je  dionica Valamar Riviere poskupjela 0,71 posto, a Spana za 1,61 posto, na 50,6 eura. Veći promet bio je ostvaren i dionicom FTB Turizma, 38,5 tisuća eura, dok joj je cijena pala 8,52 posto, na 161 euro, pa je bila najveća gubitnica.

Što se tiče likvidnijih dionica, tu je najviše porasla cijena dionice Ine, za 2,22 posto, na 460 eura.

Jučerašnje izvješće sa Zagrebačke burze  pokazuje kako se ukupno trgovalo s 34 dionice, od kojih je cijena njih 14 porasla,a 10 pala  te isto toliko stagnirala.

Osim na Zagrebačkoj, oprez je i na svjetskim burzama koje strahuju da bi kamatne stope središnjih banaka zbog visoke inflacije mogle ostati povišene dulje razdoblje nego što se očekivalo. Takav ishod bi prouzročio usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava dodatno usporiti.

Ništa bolja situacija nije bila ni na Wall Streetu, gdje je Dow Jones oslabio 0,22 posto, dok je S&P 500 porastao za 0,01 posto.

- Američki dionički indeksi su tjedan započeli mješovitom izvedbom. S jedne strane, tržišne dionike su ohrabrivali bolji od očekivanja ISM pokazatelji prerađivačke aktivnosti, ali i činjenica da su američki zakonodavci dogovorom uspjeli spriječiti zaustavljanje rada državnih službi te omogućili produljenje saveznog financiranja do 17. studenog. S druge strane, bojazni da će kamatne stope ostati povišene duže razdoblje još uvijek drže tržišne dionike na oprezu, a dodatan pritisak na tržište dionica dolazi i od porasta prinosa na državne obveznice- pojasnila je Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Cijene dionica na europskim burzama od jučer su u padu. Tako je Londonski FTSE indeks oslabio je 1,28 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,91, a pariški CAC 0,94 posto.

- Europska su tržišta na početku tjedna uglavnom završila u 'minusu', nakon što su ažurirani ekonomski podaci ukazali na nastavak smanjenja potražnje značajnim tempom, a negativno na sentiment utjecala je i zabrinutost zbog posrnulog kineskog gospodarstva. I za danas terminski indeksi upućuju na negativno otvaranje europskih tržišta, u skladu s pogoršanim globalnim sentimentom- dodaje  Turudić te dodaje kako bi s obziroma na stanje burzi u svijetu Crobex indeks mogao negativno stagnirati.

Europske burze u minusu drugi dan zaredom

Na europskim su burzama u utorak ujutro burzovni indeksi u minusu drugi dan zaredom jer podaci ukazuju na slabljenje gospodarstva eurozone, dok bi kamate mogle ostati povišene dulje nego što se očekivalo.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,25 posto, nakon što je jučer pao oko 1 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,14 posto, na 7.500 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,47 posto, na 15.175 bodova, a pariški CAC 0,57 posto, na 7.027 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu više od 1 posto i skliznuo na najnižu razinu od kraja studenoga prošle godine. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skliznuo 1,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu pale između 1,2 i 2,8 posto. Na kineskim se burzama ne radi zbog Zlatnog tjedna, a zbog praznika se ne radi ni u Južnoj Koreji.

Oštar pad burzovnih indeksa u Hong Kongu posljedica je, kažu analitičari, korekcije cijena dionica nakon skoka u petak, pri čemu je pod najvećim pritiskom nekretninski sektor. Znatno su pale i cijene dionica u Australiji, premda je tamošnja središnja banka zadržala kamatne stope nepromijenjene. Ulagači se trenutno najviše plaše da će kamate u zapadnim zemljama ostati povišene dulje razdoblje nego što se procjenjivalo jer inflacija ne popušta dovoljno brzo.

Zbog toga se jučer i na Wall Streetu trgovalo oprezno. Dow Jones oslabio je 0,22 posto, dok je S&P 500 porastao 0,01, a Nasdaq indeks 0,67 posto.

Na najvećoj svjetskoj burzi vlada oprez već desetak dana, od kada su čelnici američke središnje banke poručili da bi kamatne stope do kraja godine mogle dodatno porasti i da bi se mogle zadržati na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo. Rast gospodarstva se usporava, pri čemu slabe inflacijski pritisci, no inflacija je i dalje daleko od Fedove ciljane razine od 2 posto.

Jučer je guvernerka Feda Michelle Bowman kazala da je spremna podržati još jedno povećanje kamata ako predstojeći podaci pokažu da se inflacija spušta presporo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik