Zagrebačku burzu zahvatila rasprodaja neviđena još od afere Agrokor

Bez autora
Feb 24 2020

Snažna rasprodaja dionica zahvatila je domaće tržište kapitala na otvaranju trgovanja u ponedjeljak.

Indeks Zagrebačke burze već prije 10 sati gubio je više od 3,7 posto i spustio se sve do 1946 bodova, a tako snažan pad posljednji je puta zabilježen u vrijeme kada je kriza u tadašnjem Agrokoru bila na vrhuncu, odnosno 27. travnja 2017. kada je mjerilo srezano 2,7 posto.

Iako najveći pad od 15 posto bilježi Optima telekom, rasprodaju ipak predvode turističke dionice. Tako Vamalar Riviera gubi 5,9 posto, Arena Hospitality Group 6,7 posto, a Maistra gotovo 4 posto. Valja naglasiti kako je rasprodaja već generirala više od 13 milijuna kuna prometa.

Broker investicijskog društva Credos, Roman Rinkovec smatra kako uopće nema dileme da je rasprodaja motivirana širenjem epidemije koronavirusa, posebno od kada se na udaru našla i Italija.

“Čim je počelo trgovanje sve su dionice zaronile u minus, jedino su Čakovečki mlinovi i Končar-Distributivni i specijalni transformatori bilježili rast cijene. U ovom trenutku u zelenom su samo Čakovečki mlinovi”, ističe Rinkovec.

“Panična rasprodaja zahvatila je i likvidna i nelikvidna izdanja”, dodaje Rinkovec. Dok je negativna reakcija što se tiče turističkih i prijevozničkih dionica još donekle i očekivana, Rinkovec ističe kako baš i ne vidi razlog da se investitori počnu rješavati svih ostalih izdanja.


Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik