Budžet za 2016. u fokusu nove posete MMF-a

Bez autora
Oct 14 2015

Direktori MMF-a 23. oktobra trebalo bi da potvrde avgustovsku ocenu druge revizije trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom. Sledeća, treća provera počeće šest dana kasnije, a glavna tema je budžet za narednu godinu, najavljuje predstavnik MMF-a u Beogradu Daeheng Kim. Srbija je dobro počela da sprovodi trogodišnji program, kažu u MMF-u i preračunavaju se. Umesto u padu, sada, kažu, privreda će biti u plusu, možda i preko pola procenta. Minus u državnoj kasi biće bar upola manji nego što su računali pre 10 meseci, inflacija je niska, kurs stabilan, nezaposlenost se smanjuje. Pred Srbijom je dug put do cilja i zato je ključno pitanje da li će se fiskalna konsolidacija i strukturne reforme nastaviti i u naredne dve godine. Država još mora da smanji troškove i da popravi naplatu poreza. Ali ono što je zaista važno jesu nova radna mesta i rast privrede, sve ostalo je prolazno i služi tom cilju, ističe stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Daeheng Kim.

Direktori MMF-a 23. oktobra trebalo bi da potvrde avgustovsku ocenu druge revizije trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom. Sledeća, treća provera počeće šest dana kasnije, a glavna tema je budžet za narednu godinu, najavljuje predstavnik MMF-a u Beogradu Daeheng Kim.

Srbija je dobro počela da sprovodi trogodišnji program, kažu u MMF-u i preračunavaju se. Umesto u padu, sada, kažu, privreda će biti u plusu, možda i preko pola procenta. Minus u državnoj kasi biće bar upola manji nego što su računali pre 10 meseci, inflacija je niska, kurs stabilan, nezaposlenost se smanjuje.

"Pred Srbijom je dug put do cilja i zato je ključno pitanje da li će se fiskalna konsolidacija i strukturne reforme nastaviti i u naredne dve godine. Država još mora da smanji troškove i da popravi naplatu poreza. Ali ono što je zaista važno jesu nova radna mesta i rast privrede, sve ostalo je prolazno i služi tom cilju", ističe stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Daeheng Kim.

Da li je Srbija i dalje na dobrom putu, stručnjaci MMF-a ponovo će proveravati od 29. oktobra, a u centru pažnje biće budžet za narednu godinu.

Milojko Arsić sa Ekonomskog fakulteta smatra da će Srbija ponovo dobiti prelaznu ocenu jer je u nekim oblastima ostvarila bolje rezultate od dogovorenih, ali se u drugim oblastima, kao što je rešavanje viška zaposlenih, malo kasni.

"Ono što će biti sporno u trećoj oceni jesu predlozi za eventualno povećanje plata i penzija u narednoj godini. Mislim da će MMF to prihvatiti samo ako se takva politika uklopi u plan budžeta koji podrazumeva dalje smanjenje deficita u odnosu na BDP i u 2016", objašnjava Arsić.

Ocenu Fonda ne bi trebalo da ugrozi ni kašnjenje sa dogovorenim smanjenjem broja zaposlenih.

"Naša racionalizacija je za sada bila oslonjena na zamrzavanje zapošljavanja – od kraja 2013. do juna postignuto je oko 3,5 odsto smanjenje zaposlenih, što nas približava broju zaposlenih s početka dvehiljaditih. Reč je o 17.000 zaposlenih – ukupno smanjenje zaposlenih na određeno vreme, a 12-13.000 ukupno na određeno i neodređeno, to je već veliko prilagođavanje", ističe potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave Kori Udovički.

Planirana otpuštanja, iako neophodna, mogla bi se pokazati kao preterana, ocenjuju u Fiskalnom savetu, jer bi mogla da ugroze funkcionisanje obrazovanja, zdravstva i bezbednosti. Naime, dogovor sa MMF-om je da se broj zaposlenih u tri godine smanji za 75.000.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik