Dalje jačanje privredne saradnje sa Slovenijom

Bez autora
Dec 04 2023

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Slobodan Cvetković govorio je danas, tokom poslovnog susreta sa predstavnicima dvadeset slovenačkih firmi koje posluju u Srbiji, o daljem unapređenju privredne saradnje dveju zemalja.

Cvetković je tom prilikom istakao izuzetan značaj slovenačkih investitora u Srbiji i, ukazavši na stabilan poslovni, politički i energetski ambijent u našoj zemlji, kao i dobru infrastrukturu, pozvao potencijalne investitore da ulažu u našoj zemlji.

Ministar je istakao da je Vladi Srbije i Ministarstvu privrede veoma važan ravnomeran regionalni razvoj, pa se u tom smislu insistira na obezbeđivanju kompletne infrastrukture u svim delovima zemlje.

Time pravimo preduslove da i rubni delovi Srbije postanu atraktivni za ulaganje. Zato smo predvideli da manje atraktivne zone imaju dodatne podsticaje, čime bi se otvorila mogućnost da potencijalni investitori ulažu i u lokalne samouprave koje spadaju u niže grupe prema stepenu razvijenosti, rekao je ministar.

On je podsetio na to da Slovenija spada u deset najvećih investitora u Srbiji i da slovenačke kompanije zapošljavaju više od 20.000 radnika.

Bez obzira na to što je robna razmena između Srbije i Slovenije na visokom nivou, skoro 1,3 milijarde evra, postoji intencija da se ona u narednom periodu dodatno pospeši, ukazao je ministar.

Cvetković je dodao da je Srbija privukla više od 60 odsto svih stranih direktnih investicija u regionu, a da je prošle godine priliv tih investicija iznosio 4,4 milijarde evra, što je ubedljivo najviše u regionu Zapadnog Balkana.

Kada se u obzir uzmu i dva ključna inputa, a to su kvalitetna radna snaga i povoljnija cena energenata, to znači da su investitori u Srbiji u komparativnoj prednosti, jer su njihovi finalni proizvodi i usluge konkurentnije, poručio je Cvetković.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra privrede Branislav Pejčić predstavio je mehanizme dodele podsticaja Ministarstva privrede za privlačenje direktnih ulaganja.

Događaj je organizovao ambasador Republike Slovenije Damjan Bergant u rezidenciji te zemlje u Beogradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik