Finansijeri i privrednici za godinu dana očekuju inflaciju od 4,2 do 6 odsto

Bez autora
Mar 24 2024

Prema rezultatima februarske ankete agencije Ipsos, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija za godinu dana iznositi 4,2 odsto, što predstavlja smanjenje u odnosu na prethodnu anketu, kada su bankari i osiguravači rekli da očekuju inflaciju od 4,5 odsto, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Isti nivo očekivanja, 4,2 odsto, zabeležen je i prema rezultatima februarske ankete agencije Blumberg.

Kada je reč o privrednicima, oni očekuju da će inflacija za godinu dana biti 6 odsto, što je manje u odnosu na prethodni mesec kada su njihova očekivanja iznosila 6,7 odsto.

Inflaciona očekivanja za dve i tri godine unapred su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja.

Tako se srednjoročna očekivanja finansijskog sektora za oba perioda nalaze unutar granica cilja NBS i iznose 3,5 odsto za dve godine, odnosno 3 odsto za tri godine unapred.

U granicama cilja, prvi put od oktobra 2022. godine, našla su se i očekivanja privrednika za tri godine unapred koja su iznosila 4 odsto.

Inflaciona očekivanja privrednika za dve godine unapred ostala su ista kao u januaru, 5 odsto.

Rezultati ankete o očekivanjima finansijskog sektora i privrede, prema oceni NBS, ukazuju na to da oba sektora očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik