Italija jedan od vodećih privrednih partnera Srbije

Bez autora
Dec 05 2023

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom italijanske regije Lombardija Atiliom Fontanom o intenziviranju i proširenju saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.

Brnabić je istakla da je Italija jedan od vodećih privrednih partnera Srbije, kao i da je regija Lombardija izuzetno važan partner, sa kojim naša zemlja ima izuzetnu saradnju.

Kao oblasti sa značajnim potencijalom za unapređenje saradnje, premijerka je navela IT sektor, oblast veštačke inteligencije, inovacije, zdravstvo, poljoprivredu.

U Lombardiji postoje snažni i razvijeni naučno-tehnološki parkovi i značajno je čuti njihova iskustva i primeniti ih u našim naučno-tehnološkim parkovima i istraživačkim institutima, dodala je Brnabić.

Predsednica Vlade je naglasila da je održavanje Inovacionog foruma Srbija–Italija „Sklapanje poslova radi inovacija” 5. i 6. decembra u Beogradu važno za proširenje saradnje u oblastima visokih tehnologija, zasnovanih na inovacijama i naučnim dostignućima, kao i za predstavljanje mogućnosti za nova ulaganja italijanskih kompanija.

Fontana je izneo da je današnji susret odraz dobrih institucionalnih i privrednih odnosa, te konstatovao da su italijanski privrednici koji posluju u Srbiji izuzetno zadovoljni uslovima rada i saradnjom sa srpskim institucijama.

On je istakao da je Lombardija zainteresovana za saradnju na projektima održivog razvoja i cirkularne ekonomije, i izrazio nadu da će se saradnja ubuduće intenzivirati kroz brojne zajedničke projekte.

Sastanku su prisustvovali ambasador Italije u Srbiji Luka Gori  i brojni predstavnici privrede i nauke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik