Mađarska: Najniža kamata za poslednjih 20 godina

Bez autora
Mar 29 2010

Nacionalna banka Mađarske snizila je danas svoju baznu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 5,5 odsto, što je deveto uzastopno sniženje i najniži nivo od pada komunizma pre 20 godina. Ovo sniženje je bilo u skladu s očekivanjem analitičara.Narodna banka Mađarske je od jula prošle godine snizila svoju ključnu kamatnu stopu za četiri procentna poena, kao rezultat prošlogodišnjeg ekonomskog slabljenja od 6,3 odsto. Ekonomisti su pre današnje odluke o kresanju kamatne stope ocenjivali da postoji prostor za još jedno sniženje u martu.

Mađarska: Najniža kamata za poslednjih 20 godinaNacionalna banka Mađarske snizila je danas svoju baznu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 5,5 odsto, što je deveto uzastopno sniženje i najniži nivo od pada komunizma pre 20 godina.

Ovo sniženje je bilo u skladu s očekivanjem analitičara, prenela je agencija Blumberg.

Narodna banka Mađarske je od jula prošle godine snizila svoju ključnu kamatnu stopu za četiri procentna poena, kao rezultat prošlogodišnjeg ekonomskog slabljenja od 6,3 odsto.

Ekonomisti su pre današnje odluke o kresanju kamatne stope ocenjivali da postoji prostor za još jedno sniženje u martu.

Mađarska, prva članica Evropske unije koja je prihvatila pomoć Međunarodnog monetarnog fonda tokom kreditne krize, imala je sporiji  tempo snižavanja svoje ključne kamatne stope nego američke Federalne rezerve, Evropska centralna banka (ECB), češki i poljski kreatori politike.

Češka centralna banka je prošle sedmice ostavila svoju ključnu kamatnu stopu na rekordno niskom nivou od jedan odsto, u skladu sa stopom ECB.

Rumunija je danas snizila svoju baznu kamatnu stopu za pola procentnog poena, na 6,5 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik