Oporavak privrede ove godine nedostižan

Bez autora
Jun 24 2020

Republika Srpska zabilježila je u prvih pet mjeseci dvocifren pad uvoza i izvoza u odnosu na isti period lani zbog krize koju je prouzrokovala pandemija virusa korona, a sadašnje prognoze ukazuju da se oporavak domaće privrede i vraćanje na prethodno stanje ne može očekivati ni do kraja godine.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS vrijednost robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom za pet mjeseci ove godine iznosila je 3,02 milijarde KM, od čega na izvoz otpada 1,29 milijardi KM, a na uvoz  preostalih 1,72 milijarde maraka.

- Vrijednost ostvarenog izvoza tokom prvih pet mjeseci manja je za 13,1 odsto u odnosu na isti period lani, dok je uvoz pao za 11,7 odsto - podaci su Zavoda. 

Statističari su izračunali da je krajnji rezultat spoljnotrgovinski deficit od 424 miliona KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom 75,4 odsto.

Najviše robe Republika Srpska je od januara do maja izvezla u Srbiju i to u vrijednosti od 159 miliona KM, te u Italiju 163 miliona maraka. Brojke za obje zemlje u značajnom su padu u odnosu na isti period lani, međutim do blagog rasta izvoza došlo je prema Njemačkoj i Hrvatskoj, što je ublažilo ukupni minus spoljnotrgovinske razmjene.

S druge strane, najviše robe Srpska je uvezla iz Srbije i to 307 miliona KM, te Italije koja je na naše tržište plasirala robu vrijednu 240 miliona.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković kaže da svaki pad iznad deset odsto predstavlja ozbiljan minus, ističući da ovakvi rezultati pokazuju da se brojna preduzeća susreću sa velikim problemima u poslovanju. 

- Republika Srpska je i prije ove krize imala blagi trend pada uvoza i izvoza, ali ovaj ogroman minus je definitivno posljedica epidemije virusa korona.  Problemi u transportu, otežana nabavka reportmaterijala za preduzeća ali i smanjenje potrošnje i kupovne moći ne samo kod nas, već širom svijeta uticali su na ovakve rezultate spoljnotrgovinske razmjene - kaže Duduković.

On je dodao da će negativna kretanja značajno uticati na dalji razvoj domaće ekonomije.

- Ne možemo izolovano posmatrati samo događaje u BiH, moramo gledati širu sliku to jest razvoj situacije u Evropi. Koliko brzo živne privreda u našim najvećim partnerskim zemljama toliko brzo će se i naša preduzeća vratiti na nivo na kome su bili prije 15. marta ove godine. Imajući u vidu trenutnu situaciju smatram da se domaća preduzeća ne mogu zasigurno oporaviti 100 odsto u ovoj godini, sve i da sada krene posao u punom kapacitetu - ocijenio je Duduković.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić kaže da će se ovakvi negativni trendovi zadržati i ovog mjeseca.

- Oblast metalne i elektro industrije, te drvoprerade i kožarsko-obućarske industrije su tri grane koje su najveći izvoznici u Srpskoj i koji prave taj izvozni dio spoljnotrgovinske razmjene. Situacija sa terena u tim granama pokazuju da mnoga preduzeća i sada rade smanjenim kapacitetima i do 20 do 30 odsto tako da već sada možemo računati na pad izvoza i u prvom polugodištu - rekao je Ćorić.

Cilj

Pero Ćorić kaže da će svi privrednici u Srpskoj biti zadovoljni ako godinu završe sa pozitivnom nulom.

- Cilj privrednika je da uspiju sačuvati najkvalitetniji dio radnika, da zadrže koliko-toliko vitalnost da mogu bolje startovati kada prođu sve poteškoće koje su nastale zbog virusa korona - kazao je Ćorić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik