Privreda iz loše ušla u još goru godinu

Bez autora
May 14 2020

Privreda Republike Srpske na klimavim nogama završila je 2019. godinu, a pandemija virusa korona ove godine dodatno je poljuljala položaj poslovnih subjekata, zbog čega su opravdane sumnje da pojedini neće “preživjeti” krizu.

Statistika pokazuje da su prihodi privrede lani povećani, ali su ih na kraju ipak pretekli rashodi.

- Ukupni prihodi privrede iznosili su 21,6 milijardi KM i bili su veći za 1,5 odsto u odnosu na 2018. Rashodi su povećani za dva odsto i na kraju prošle godine iznosili su 20,3 milijarde KM - podaci su Privredne komore RS. Ukupna neto dobit privrede na kraju 2019. godine iznosila je 1,75 milijardi KM, što je za 7,6 odsto više nego 2018. godine. Međutim, s druge strane neto gubitak je povećan za čak 54,7 odsto u odnosu na godinu ranije pa je na kraju 2019. iznosio 601,8 miliona KM.

Kada je riječ o obavezama one su na kraju prošle godine iznosile 17,52 milijarde KM i povećane su za 5,6 odsto. Rasle su i dugoročne i kratkoročne obaveze i to u procentu od 10,5 odsto, odnosno 2,6 odsto. Rasli su i troškovi bruto zarada i naknada zarada u privredi i oni su iznosili 2,64 milijardi KM, što je povećanje za 8,5 odsto.

Koeficijent tekuće likvidnosti u 2019. godini iznosio je 1,1 odsto i neznatno je viši u odnosu na prethodnu godinu kada je iznosio 1,09, što govori da se privreda i dalje suočava sa problemom tekuće likvidnosti.

- Iznos gubitka u 2019. jasno pokazuje sa koliko problema su se privrednici RS suočavali. I pored toga izdvojili su značajan novac za povećanje plata, odnosno više od 200 miliona KM - rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković ističe da podaci o poslovanju privrede u 2019. godini nisu obećavajući.

- Povećani se prihodi i dobit, ali i rashodi i gubitak. To pokazuje da nema rasta privrede te da ona stagnira, a u određenim oblastima i pada. To nikako nije ohrabrujuće - rekao je Duduković.

Naglasio je da se već u prvim mjesecima ove godine desilo mnogo lošeg za privredu Srpske te da je već sada izvjesno da će rezultati poslovanja u 2020. biti mnogo gori nego lani.

- Alarm je upaljen. Privreda će u ovoj godini zbog pandemije virusa korona imati ogromne probleme. Izvjesno je da će doći do propadanja određenih preduzeća. Pojedini će uspjeti da održe neki nivo poslovanja, dok će najveći broj imati poteškoće u poslovanju - naveo je Duduković.

Naglasio je da će mjere koje je donijela Vlada RS omogućiti pojedinim firmama da prežive, ali neće vratiti izgubljeno i poboljšati poslovanje.

- Nekima firmama ni mjere pomoći neće biti dovoljne da prežive i opstanu na tržištu - tvrdi Duduković.

Izvještaji

Ukupan broj pravnih lica u RS koja su za 2019. godinu predala finansijske izvještaje Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge iznosi 10.159, što je za 88 lica, odnosno 0,9 odsto više u odnosu na broj u 2018. godini. Od ukupnog broja obrađenih finansijskih izvještaja privrednih subjekata najveće učešće imaju trgovina i prerađivačka industrija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik