Rast BDP-a u trećem kvartalu 3,6 odsto

Bez autora
Dec 13 2023

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će isplata jednokratne novčane pomoći učenicima srednjih škola u Srbiji u iznosu od 10.000 dinara biti završena ove nedelje.

Mali je, gostujući na Televiziji Pink, rekao da kriza u svetu traje već četiri godine, a počela je sa epidemijom koronavirusa, dodavši da od tada država neprestano potvrđuje da je snažna i da brine o građanima.

Oko 235.000 srednjoškolaca dobija pomoć od po 10.000 dinara. Prošle nedelje je završena isplata za primaoce novčane socijalne pomoći, pre toga je isplaćeno po 20.000 dinara penzionerima, a u septembru majkama dece do 16 godina, podsetio je on.

Potpredsednik Vlade je naveo da u trećem kvartalu rast BDP-a iznosi 3,6 odsto, što Srbiju svrstava u vodeće tri zemlje u Evropi po stopi rasta, poručivši pritom da sa oko 2.367.000 zaposlenih  beležimo rekordno visoku zaposlenost, uz rekordno nisku nezaposlenost od devet odsto.

Nastavićemo da podižemo plate i penzije, sa ciljem da 2027. godine prosečna zarada iznosi 1.400 evra. Danas je na nivou od 840 evra, dok je 2012. godine bila 331 evro, rekao je Mali i dodao da je cilj i da se u naredne četiri godine dođe do iznosa penzija od 650 evra, u proseku.

On je istakao da je projektovana inflacija za narednu godinu 3,5 odsto, što znači da će, sa povećanjem plata i u javnom sektoru, prosečna zarada rasti iznad nivoa rasta cena.

Prema njegovim rečima, nije zaustavljena nijedna investicija, osam auto-puteva i brzih saobraćajnica se gradilo do pre nekoliko dana, a sada je započeta izgradnja pravca Beograd – Zrenjanin – Novi Sad i počinje izgradnja puta „Osmeh Vojvodine” od Bačkog brega ka Kikindi i Nakovu.

Mali je napomenuo da je Komitet Saveta Evrope MONEYVAL u izveštaju naveo da je Srbija usklađena sa svih 40 preporuka Radne grupe za finansijsku akciju (FATF), u vezi sa borbom protiv pranja novca i finansijskog kriminala u širem smislu, što pokazuje da je sistem transparentan.

To potvrđuje da smo sigurniji za investicije, a to dalje znači bolji život za sve građane, zaključio je Mali.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik