Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom doprineće ekonomskom prosperitetu Srbije

Bez autora
Dec 04 2022

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da se ulažu maksimalni napori kako bismo što pre okončali proces zaključivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine.

Momirović, koji je i predsednik srpskog dela Mešovite međuvladine komisije za ekonomsku saradnju sa NR Kinom, ocenio je, nakon sastanka sa ambasadorkom NR Kine Čen Bo, da će taj sporazum zasigurno doprineti daljem ekonomskom napretku naše zemlje.

Velike šanse za dodatni rast ekonomske aktivnosti i zaposlenosti, kako je istakao, nalaze se u povećanju trgovinske razmene sa našim tradicionalnim političkim partnerima, a jedan od njih je svakako Kina, koja je na drugom mestu u ukupnoj razmeni Srbije.

Ministar je precizirao da je naš izvoz u tu zemlju u poslednjih pet godina povećan petnaest puta i da postoje realne osnove da se on dodatno unapredi, dodavši da je u prvih devet meseci ove godine vrednost robne razmene iznosila 4,7 milijardi dolara, što je povećanje od 23,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Prema njegovim rečima, Srbija ne odustaje od svojih ekonomskih ciljeva i naša privreda će nastaviti da raste, čak i u ovim kompleksnim spoljnopolitičkim okolnostima.

Daljim jačanjem strateškog partnerstva sa Kinom otvaraju se neograničene mogućnosti za napredak i za izvoz naše zemlje, poručio je Momirović, zahvalivši ambasadorki Čen Bo na iskrenoj podršci Kine u daljem infrastrukturnom i ekonomskom razvoju Srbije.

Pojačati turističku promociju Srbije na kineskom tržištu

Ministar turizma i omladine u Vladi Republike Srbije Husein Memić razgovarao je danas sa ambasadorkom Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo o unapređenju ukupnih bilateralnih odnosa dveju zemalja, sa posebnim osvrtom na saradnju u oblasti turizma.

Sagovornici su izrazili nadu u potpuni oporavak i dalju ekspanziju turističkog prometa između dve zemlje kada prođe opasnost od širenja pandemije koronavirusa na globalnom nivou.

Memić je najavio da će Srbija sledeće godine pojačati svoje promotivne aktivnosti na kineskom tržištu, koje će, uz najavljeno uspostavljanje direktnih letova između Beograda i kineskog grada Tjenđin u decembru, dati ključni podsticaj rastu turističkog prometa između Srbije i Kine u narednom periodu.

Čen Bo je izrazila uverenje da će nakon ublažavanja mera protiv koronavirusa, koje se odnose na međunarodna putovanja u Kini, broj kineskih turista u Srbiji premašiti rezultate iz 2019. godine, kada su bili na prvom mestu po broju stranih gostiju u našoj zemlji.

Sagovornici su se saglasili da je već od početka sledeće godine neophodno intenzivirati direktne kontakte predstavnika turističkih privreda dveju zemalja u cilju daljeg jačanja saradnje u oblasti turizma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik