Srbija predvodnik u ekonomskoj saradnji sa EU

Bez autora
Dec 03 2023

Analiza Instituta za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope pokazala je da će države Zapadnog Balkana završiti ovu godinu sa rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,2 odsto. Evropska banka za obnovu i razvoj predviđa da će rast privrede regiona iduće godine biti 3,4 odsto, dok bi rast BDP-a Srbije u 2024. mogao da bude 3,5 odsto.

Podaci o ekonomskoj saradnji pokazuju i da države Zapadnog Balkana nemaju drugu alternativu osim evropske, jer ne postoji nijedan drugi proces unutar koga će ih neko podsticati da se reformišu, transformišu i modernizuju kako bi svoja društva učinila boljim za građane.

- Značajan „vetar u leđa” koji će pogurati privredni rast država Zapadnog Balkana očekuje se od Evropske unije (EU), odnosno od njenog novog, nedavno promovisanog plana rasta za koji su članice EU namenile prvu tranšu od šest milijardi evra. Prema najavama, dve milijarde evra predviđene su za Srbiju, Albaniju, Severnu Makedoniju, Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu kao bespovratna pomoć i za podršku budžetima, a četiri milijarde su namenjene za kreditiranje kapitalnih ulaganja - navode u institutu. Po svim parametrima, a najpre po spoljnotrgovinskoj razmeni i direktnim investicijama kompanija, EU je ubedljivo najveći i prvi ekonomski partner Srbije, koja je najveći trgovinskih partner unije iz ovog regiona.

Srbija je regionalni lider kada je reč o stranim direktnim investicijama, pa je za 12 godina privukla 21,3 milijarde evra stranih direktnih investicija iz EU, podseća se u analizi Instituta za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik