U Tokiju osnovan prvi Srpsko-japanski poslovni klub

Bez autora
Dec 19 2023

U japanskoj prestonici Tokiju osnovan je Srpsko-japanski poslovni klub, koji će u budućnosti raditi na produbljivanju ekonomske saradnje i odigrati važnu ulogu u promociji naše privrede i zemlje u toj dalekoistočnoj carevini.

U japanskoj prestonici Tokiju u ponedeljak je održan zvanični inauguracioni skup Srpsko-japanskog poslovnog kluba.

Poslovni klub je okupio 22 japanske kompanije i organizacije, među kojima i investitore u srpsku privredu kao što su "Džapan Tobako", "NIDEC", "Jazaki", "Tojo tajer" i drugi.

Od kluba se očekuje da doprinese produbljivanju ekonomske saradnje između dve zemlje kroz razmenu informacija, odnosno, pružanje prilike japanskim kompanijama koje posluju u Srbiji da podele svoja iskustva s drugim potencijalnim investitorima iz te zemlje.

Funkciju predsednika novoosnovanog poslovnog kluba prihvatio je MucuoIvai, generalni direktor japanskog giganta u oblasti duvanske industrije "Džapan tobaka" (JT).

Vodeći japanski investitor u Srbiji je duvanska kompanija

Podružnica te kompanije u inostranstvu, "Džapan tobako internešenel", poznata pod skraćenicom Džej-ti-aj (JTI), je prvi japanski investitor u Srbiji (od razdruživanja sa Crnom Gorom), koji je u našu zemlju došao 2006. godine, uloživši u fabriku duvana u Senti.

U razgovoru s novinarom RTS-a u Tokiju, generalni direktor Ivai je izjavio da je njegovu kompaniju u Srbiju privuklo to što je u njoj postojala i proizvodnja i prerada, te prodaja duvana, pošto je u svetu malo zemalja koje imaju takav kompletan lanac.

"JTI" je tokom godina postepeno modernizovao i proširio postrojenje u Senti, te uvećao svoj vlasnički udeo, koji sada iznosi 26 posto. Njegovi stručnjaci su radili i na transferu japanske metodologije za unapređenje produktivnosti i racionalizaciju poslovanja, kao i na prilagođavanju vojvođanskog duvana zahtevima različitih stranih tržišta.

Do sada, za nešto više od 15 godina poslovanja, uložio je više od 200 miliona dolara u Srbiji i u njen državni budžet kroz poreze uplatio oko tri milijarde dolara.

Kompanija se, pored nastojanja da doprinese zapošljavanju u Srbiji, trudi i da deluje kao jedna vrsta kulturnog mosta između dve zemlje, te u tu svrhu radi na promociji Srbije kao destinacije za ulaganja u Japanu i dodeljuje stipendiju "Sakura" srpskim građanima zainteresovanim za proučavanje japanske kulture. Ona i donira novac za pomoć starima i osobama sa invaliditetom u lokalnoj zajednici u Senti. 

U intervjuu za RTS, generalni direktor Ivai je najavio da njegova kompanija planira da uloži 40 miliona dolara u izgradnju skladišta i modernizaciju fabrike u Senti sledeće godine, te da namerava da u budućnosti poveća broj radnika i i dalje radi na razvoju prodaje. 

Po podacima za 2022. godinu upravo duvan čini čak 90 procenata srpskog izvoza u Japan. Srbija u tu dalekoistočnu carevinu izvozi i voće i odeću, dok iz nje uvozi mašine, elektroniku, sintetičku gumu i automobile.

Od primaoca japanske pomoći do ekonomskog partnera

Japanske investicije poslednjih godina rastu i u 2021. godini su premašile sto miliona evra.

Japanske kompanije kao kvalitete Srbije vide obrazovanu radnu snagu, činjenicu da je iz naše zemlje moguće izvoziti u Evropsku uniju bez oporezivanja u mnogim poljima, kao i to što Srbija ima ugovor o slobodnoj trgovini sa zemljama regiona i sa više država bivšeg Sovjetskog Saveza. Odgovara im i opšta ekonomska klima oličena u kontinuiranom trendu rasta bruto društvenog proizvoda i stranih investicija.

Ambasadorka Srbije u Japanu Aleksandra Kovač je za RTS izjavila da je istorijsko osnivanje poslovnog kluba plod uzlaznih odnosa Srbije i Japana, koji se ogledaju u osetnom porastu japanskih investicija i robne razmene između dve zemlje.

"Ova (rastuća) ekonomska saradnja je i proizvod političke situacije, odnosno, napretka u političkom dijalogu između dve zemlje."

Rast japanskih investicija i osnivanje poslovnog kluba u Tokiju su pokazatelj da naša zemlja polako menja svoj status u odnosima sa Japanom, od primaoca pomoći u ekonomskog partnera te dalekoistočne države.

"Moram da kažem da je Japan, kao država koja je u jednom periodu bila značajan davalac razvojne pomoći, danas mnogo prisutniji u celokupnom iznosu investicija u Srbiji. Samim tim, Japan i Srbija su, da kažem, u partnerskim odnosima", kaže ambasadorka Kovač.

Srpsko-japanski poslovni klub formiran u Tokiju će u narednim godinama, očekuje se, odigrati centralnu ulogu u ekonomskoj promociji Srbije u dalekoistočnoj ostrvskoj državi.

"Za nas je značajno što su velike, srednje i male japanske kompanije odlučile da se udruže s nama da pokažu da je Srbija interesantna investiciona destinacija, zanimljivo i sve zanimljivije tržište i da žele da koriste sve pogodnosti koje im Srbija nudi za plasiranje na tržište trećih zemalja: u regionu, Evropi i šire," rekla je ambasadorka Kovač.

Ona je i dodala da se osnivanjem tog kluba praktično kreira vrsta pozitivnog lobija za srpsku privredu u Japanu: "Poslovni klub će poslužiti kao jedna vrsta oslonca za što snažniju komunikaciju na više nivoa: da se bolje čuje glas kompanija koje imaju dobra iskustva u radu sa Srbijom u japanskim institucijama, da se sazna više o Srbiji u japanskoj javnosti i stimulišu nove japanske kompanije da se zainteresuju za našu zemlju."

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik