Unaprediti ekonomsku saradnju Srbije i Republike Koreje

Bez autora
Nov 30 2023

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Slobodan Cvetković ocenio je danas, u razgovoru sa ambasadorom Republike Koreje u Beogradu Đeungom Liom, da je spoljnotrgovinska robna razmena dveju zemalja dobra, uprkos geografskoj distanci.

Cvetković je, navodeći da je važno da postoji porast spoljnotrgovinske robne razmene i investicija, istakao da je Srbija idealno mesto za investiranje, s obzirom na to da je atraktivna zbog svoje geografske pozicije, podneblja bogatog vodnim resursima, rudama, kao i povoljne cene energenata, koji su važni inputi za proizvodnju i ulaze u cenu finalnog proizvoda.

On je rekao da važan faktor predstavlja i kvalitetna radna snaga, koja je dobro obrazovana, posebno u tehničkom segmentu, i ujedno napomenuo da je Srbija privukla više od 60 odsto svih stranih direktnih investicija u regionu.

Ministar je poručio da Srbija takođe dosta ulaže u infrastrukturu i ima privlačan i stabilan poslovni ambijent, političku i energetsku stabilnost.

Prema njegovim rečima, državni vrh insistira na ozbiljnim infrastrukturnim projektima, putevima i prugama, koji su jedni od ključnih preduslova da bi se Srbija ravnomerno regionalno razvijala.

Cvetković je naveo da je cilj ravnomerni regionalni razvoj i da svaki region bude podjednako interesantan investitorima.

On je, kada je reč o privrednoj politici razvoja malih i srednjih preduzeća i ženskog preduzetništva, rekao da je bitno da se usvajaju nove tehnologije, kako bi bili kompatibilni i nastupili na globalnom tržištu.

Ambasador je izrazio očekivanje da će sledeće godine biti potpisan sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Republike Koreje, koji će doprineti da se robna razmena između naše dve zemlje dodatno poveća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik