Velika korist za građane i privredu od primene modela upravljanja kvalitetom

Bez autora
Jan 25 2024

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije Čedomir Rakić istakao je danas u Novom Sadu da to ministarstvo sistemski koordinira proces uvođenja Zajedničkog okvira procene (Common Assessment Framework ‒ CAF) u javnu upravu u Srbiji.

Rakić je, na otvorenom danu Zajedičkog okvira procene u Srbiji (KAF), naveo da se Ministarstvo, kao nosilac reforme javne uprave, opredelilo za uvođenje upravljanja kvalitetom putem modela zajedničke procene.

U okviru važeće Strategije reforme javne uprave utvrdili smo da bi za unapređenje kvaliteta i modernizaciju naših institucija, a samim tim i za dobrobit građana i privrede, bilo dobro da se u administraciji primenjuje model upravljanja kvalitetom, rekao je on.

Državni sekretar je objasnio da je reč o modelu koji će pomoći institucijama i usmeravati ih u pravcu kontinuiranog podizanja ekonomičnosti, efikasnosti i delotvornosti rada, kao i boljih usluga, dodavši da je zaključno sa 2023. godinom, KAF uveden u osam institucija Srbije.

Prema njegovim rečima, jedan od osnovnih načela ovog modela jeste da se u domenu kvaliteta upravlja prvenstveno sopstvenim primerom.

Rakić je ukazao na to da je Tim za samoprocenu MDULS, na osnovu iskustva u sprovođenju, uvideo koliko ovaj model može da pomogne u jačanju strateškog planiranja i realizaciji politika i programa, uz bolju internu i eksternu komunikaciju.

Direktorka Regionalnog centra za upravljanje kvalitetom (ReSPA) Maja Handžiska-Trendafilova ocenila je da je današnji događaj jasan odraz sve većeg interesovanja za upravljanje kvalitetom u regionu.

Handžiska-Trendafilova je navela podatak da je ReSPA uspešno implementirao ovaj model u 15 institucija, obučivši više od 300 zaposlenih koji sada primenjuju principe KAF-a.

Srbija je uspešno implementirala KAF evropski model upravljanja kvalitetom u osam institucija, a region je 2021. godine dobio regionalni KAF centar kroz Regionalnu školu za državnu upravu (ReSPA).

Današnji događaj bio je prilika za razmenu iskustava između institucija koje su već implementirale navedeni model upravljanja kvalitetom.

Uz predstavnike institucija Srbije i jedinica lokalne samouprave, događaju su prisustvovali i najeminentiji stručnjaci iz Evropskog instituta za javnu upravu (EIPA), kao evropskog KAF centra, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA), austrijskog Centra za istraživanje javne uprave (KDZ) i stručnjaci iz zemlje i regiona.

Tom prilikom Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova Republike Srbije dodeljen je KAF sertifikat pod nazivom „KAF efektivni korisnik”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik