Veliki potencijal za razvoj saradnje Srbije i Velike Britanije

Bez autora
Jan 11 2024

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Srbiji Edvardom Fergusonom o mogućnostima razvoja saradnje dveju zemalja.

Mali je ocenio da je saradnja dveju zemalja dobra i da je Velika Britanija dobar partner u projektima u kojima je angažovana.

On je ukazao na to da je u predstojećim godinama organizacija međunarodne specijalizovane izložbe EKSPO velika šansa koju će Srbija iskoristiti.

Pored toga, kako je rekao, započeti su veliki projekti poput izgradnje saobraćajnice „Osmeh Vojvodine”, Moravskog koridora, obilaznice oko Kragujevca, pravca Beograd–Zrenjanin, a napreduju i radovi na izgradnji beogradskog metroa.

Prema njegovim rečima, Srbija je finansijski stabilna, dovoljna likvidnost pruža sigurnost, javni dug je pod kontrolom na oko 52 odsto BDP-a, a imamo i podršku Međunarodnog monetarnog fonda koji je zadovoljan sadašnjim ekonomskim performansama zemlje.

Takođe, kako je dodao, strane direktne investicije su rekordne, deficit budžeta je manji od planiranog, što nam govori da se naša ekonomija „hladi” od posledica inflacije koje smo pretrpeli.

Mali je objasnio da Srbija sa novcem na računu i likvidnošću može brzo da reaguje, da ima i energetsku sigurnost, te da ne odustaje od reformi u ovom sektoru.

Sagovornici su ocenili da dve zemlje imaju potencijal za razvoj dalje saradnje u oblastima međunarodne trgovine, tehnologije, zaštite životne sredine, kulture, obrazovanja.

U poslednjih deset godina robna razmena Srbije i Velike Britanije je gotovo trostruko uvećana, a najveći nivo izvoza i uvoza zabeležen je 2022. godine.

To je, kako je ocenjeno, rezultat Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, potpisanog sredinom 2021. godine.

Velika Britanija je osmi najveći investitor u Srbiji, budući da je u periodu od 2010. do 2022. godine u Srbiju uložila oko 1,3 milijardi evra.

Britanski investitori prisutni su u duvanskoj industriji, telekomunikacijama, nekretninama, finansijskom posredovanju, automobilskoj industriji.

U Srbiji posluje više od 600 britanskih firmi i preduzetnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik