Vučković: Ova godina pokazala da štednja daje rezultat

Bez autora
Oct 22 2015

Udaljili smo se od opasnog scenarija krize javnog duga koji je pretio do prošle godine, kaže član fiskalnog saveta Vladimir Vučković. Ističe treba nastaviti sa reformama u javnim preduzećima.Član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković rekao je da je ova godina pokazala da mere štednje daju rezultate, ali da je neophodno sprovođenje reformi u javnim preduzećima i smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru.

Udaljili smo se od opasnog scenarija krize javnog duga koji je pretio do prošle godine, kaže član fiskalnog saveta Vladimir Vučković. Ističe treba nastaviti sa reformama u javnim preduzećima.

Član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković rekao je da je ova godina pokazala da mere štednje daju rezultate, ali da je neophodno sprovođenje reformi u javnim preduzećima i smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, prenosi Tanjug.

"Srbija ima dobre rezultate ove godine, udaljili smo se od opasnog scenarija krize javnog duga koji je pretio do prošle godine i zato smo bili oštri i zahtevali mere štednje, iako mnogi ekonomisti misle da od štednje nema vajde. Ova godina je pokazala da ima", rekao je Vučković na regionalnoj konferenciji u Bečićima posvećenoj efikasnosti pristupanja EU i unapređenju regionalne konkurentnosti.

Naglasio je da je za dalji nastavak reformi nužno sređivanje stanja u državnim preduzećima, ali i u javnim preduzećima, navodeći da su za sada u javnim preduzećima prisutne samo organizacione promene.

Vučković je ukazao i na neophodnost umerenog smanjenja zaposlenih u javnom sektoru, za oko 30.000-40.000 ljudi, navodeći da je to "prava mera i da bi sve preko toga bilo kontraproduktivno".

Ukazao je na dobru putanju deficita koji će, kako je rekao, biti prepolovljen u odnosu na lane, ali će i dalje biti visok.

"Za sada su rezultati odlični, ali u decembru imamo sezonski jak decifit i treba ga očekivati i ove godine. Naša projekcija je da ćemo ovu godinu završiti sa deficitom od četiri odsto BDP-a", rekao je Vučković.

Ovakva situacija Srbiju, prema rečima Vučkovića, i dalje svrstava u grupu zemalja regiona koje imaju najviši deficit, a javni dug je oko 75 odsto BDP-a, što znači da "i dalje postoji potreba da budemo pažljivi".

Kao neke od ključnih rizika u narednom periodu koji bi mogli da utiču na povećanje rashoda, Vučković je naveo preduzeća u državnom vlasništvu ukoliko se njihova sudbina ne reši što pre, ali i izdatke za javna preduzeća, jer je pitanje da li će ona moći da "nastave da posluju bez dinara pomoći države".

"Pitanje je na primer da li će Železara uspeti da ostane na svojim nogama bez državne pomoći, pa u tom pogledu može da se javi potreba da ubuduce država opet interveniše i to bude novi rashod", rekao je Vučković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik