Benzin ide na 115,73 dinara

Bez autora
Apr 06 2010

Gorivo će od vikenda poskupeti u proseku 1,14 dinara po litru. Motorni benzini biće skuplji 1,05 dinara, dok će dizel goriva poskupeti 1,24 dinara.Ministarstvo rudarstva i energetike je uputilo novi pravilnik o cenama na saglasnost Ministarstvu finansija i Ministarstvu trgovine, pa bi nove cene trebalo očekivati u noći između petka i subote. Tako će benzin koštati 115,73 dinara, dok će cena evrodizela iznositi 116,05 dinara.

Benzin ide na 115,73 dinaraGorivo će od vikenda poskupeti u proseku 1,14 dinara po litru, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Motorni benzini biće skuplji 1,05 dinara, dok će dizel goriva poskupeti 1,24 dinara.

Ministarstvo rudarstva i energetike je uputilo novi pravilnik o cenama na saglasnost Ministarstvu finansija i Ministarstvu trgovine, pa bi nove cene trebalo očekivati u noći između petka i subote. Tako će benzin koštati 115,73 dinara, dok će cena evrodizela iznositi 116,05 dinara. Ovo je, inače, šesto poskupljenje kod nas u poslednja tri meseca i uglavnom je uslovljeno rastom cene nafte na svetskim berzama.

S obzirom na to da je cena nafte od poslednje korekcije cena u proseku porasla za 1,80 odsto, stekli su se uslovi za korekciju najviših proizvođačkih cena derivata kod nas, navode u Ministarstvu energetike.

Inače, cene sirove nafte su se danas na svetskom tržištu kretale blizu najviših nivoa za 18 meseci - iznad 86 dolara po barelu, a uoči objavljivanja novih podataka o isporukama i tražnji energenata u SAD.

Zbog još jednog poskupljenja benzin je u Srbiji dostigao rekordnu cenu, pa se u Vladi sve više razmišlja o smanjenju akciza na ovaj derivat. Jedna od opcija je da se akciza na benzin spusti 10 odsto, dok bi na konto toga akciza na tečni naftni gas (TNG) bila podignuta za isti procenat. To je ujedno i predlog Udruženja vlasnika privatnih pumpi.

U Ministarstvu energetike kažu da su već ovakvu mogućnost predložili Ministarstvu finansija.

- Mi smo predložili, ali konačna odluka biće njihova - navode u ministarstvu energetike i dodaju da će predlog ponoviti ove nedelje na sastanku radne grupe koju, pored ova dva ministarstva, čine još i predstavnici Ministarstva trgovine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik