Do kraja meseca nova uredba o ceni goriva

Bez autora
Apr 11 2010

Ministar energetike Petar Škundrić najavio je da će do kraja meseca biti usvojena nova uredba o cenama derivata, ali da će cene zavisiti i od Ministarstva finansija. Ministarstvo energetike će, pored zahteva da se 10 odsto poveća akciza na tečni naftni gas i za toliko smanji namet na benzine, do kraja meseca doneti i novu uredbu o cenama derivata. To će biti učinjeno jer su svi svesni da bi rast cene goriva, koje je već najskuplje u okruženju, moglo da bude uzrok niza negativnih ekonomskih kretanja - rasta inflacije i pogoršanja standarda građana. Da li će, međutim, državna zahvatanja u ceni goriva biti nešto niža, zavisiće isključivo od Ministarstva finansija. Predlog je da se uravnoteže cene svih derivata tako da se ne favorizuje jedna vrsta goriva u odnosu na druge, kao i da cene na srpskom tržištu budu približne cenama u regionu...

Do kraja meseca nova uredba o ceni gorivaMinistar energetike Petar Škundrić najavio je da će do kraja meseca biti usvojena nova uredba o cenama derivata, ali da će cene zavisiti i od Ministarstva finansija.

Ministarstvo energetike će, pored zahteva da se 10 odsto poveća akciza na tečni naftni gas i za toliko smanji namet na benzine, do kraja meseca doneti i novu uredbu o cenama derivata, izjavio je Škundrić u intervjuu za "Politiku".

Prema njegovim rečima, to će biti učinjeno jer su svi svesni da bi rast cene goriva, koje je već najskuplje u okruženju, moglo da bude uzrok niza negativnih ekonomskih kretanja - rasta inflacije i pogoršanja standarda građana.

Da li će, međutim, državna zahvatanja u ceni goriva biti nešto niža, zavisiće isključivo od Ministarstva finansija.

"Predlog je da uravnotežimo cene svih derivata tako da ne favorizujemo jednu vrstu goriva u odnosu na druge, kao i da cene na srpskom tržištu budu približne cenama u regionu. Konačnu reč o izmenama akcizne politike doneće Ministarstvo finansija. Od priliva sredstava u budžet po drugim osnovima umnogome će zavisiti i donošenje ove odluke", rekao je Škundrić.

Prema njegovim rečima, stručne službe u ministarstvu već duže rade na nekoliko različitih modela uredbe.

"Kakvo god rešenje bilo na kraju, ono će morati da sadrži tri elementa - cena nafte na svetskom tržištu, odnos dolara i dinara, kao i troškovi proizvodnje derivata", rekao je Škundrić.

Ministar je naveo da će bitan element uredbe biti zaštita domaće proizvodnje dok ona ne postane konkurenta proizvodnji u regionu.

"Strateški interes države je da ima proizvodnju derivata na svojoj teritoriji i mi od toga nećemo odustati. Većinski partner u NIS-u pristupio je ispunjavanju svojih kupoprodajnih obaveza kroz rekonstrukciju rafinerija u koje treba uložiti više od 700 miliona evra", rekao je on.

Škundrić je izrazio uverenje da će po realizaciji investicionog ciklusa do 2012. godine NIS biti u stanju da zauzme lidersku poziciju u regionu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik