Dug „Srbijagasu” do prošlog meseca narastao na 4,2 milijarde dinara

Bez autora
Aug 02 2020

Da „Elektroprivreda Srbije” nije jedino javno preduzeće koje ne može da naplati milionske dugove za struju većini državnih firmi, potvrđuje i najnoviji spisak s imenima dužnika „Srbijagasa” za isporučeni i potrošeni gas, koji je do juna ove godine narastao na više od 4,2 milijarde dinara.

Ovo javno preduzeće, kako se može videti iz tabele 20 privrednih društava s najvećim prirastom duga, uredno fakturiše svoja potraživanja, ali ne uspeva da naplati svu isporučenu robu koju i samo mora da plati ruskom dobavljaču.

Tako je iznos dospelog duga po fakturama najveći za „Metanolsko sirćetni kompleks Kikinda” – 1,7 milijardi dinara. Novosadska toplana duguje oko milijardu dinara, „Gas Feromont – Stara Pazova” 191,9 miliona dinara, „Srpska fabrika stakla Paraćin” 144,5 miliona dinara, „Energetika Kragujevac” 75,5 miliona dinara, „Toza Marković Kikinda” od početka godine nije ništa plaćao i dug je 133,8 miliona dinara.

Dušan Bajtović, generalni direktor „Srbijagasa”, nedavno je, predstavljajući rezultate poslovanja, istakao da se u cilju prevazilaženja problema s likvidnošću zbog socijalnog aspekta poslovanja ovog javnog preduzeća (a tu se misli na razliku između cena gasa i niskog procenta naplate poražavanja, pre svega od državnih firmi) kompanija zaduživala kod komercijalnih banaka, a garancije je dala Republika Srbija kao 100 odsto vlasnik „Srbijagasa”.

Kada je kredit dospeo na naplatu, Ministarstvo finansija je izvršilo delimičnu otplatu kredita, čime je stvorena nova obaveza „Srbijagasa”, koja je u 2019. godini konvertovana u kapital, objasnio je Bajatović.

Osim toga „Srbijagas” je konverzijom svojih potraživanja u kapital omogućio drugim kompanijama da nastave sa radom iako su bile u izrazito teškoj finansijskoj situaciji. Ukupan iznos potraživanja koji je „Srbijagas” konvertovao prevazilazi 680 miliona evra. Upravo je na taj način „Srbijagas” danas 100 odsto vlasnik u firmi „Gas Bečej d. o. o.”, „Luci Pančevo”, dok u „Azotari” ima 85 odsto vlasništva, a iznos konverzije je 160,7 miliona evra.

Inače, u trenutku kada je „Srbijagas” dugovao 1,7 milijardi evra privredi, javna preduzeća su dugovala „Srbijagasu” 2,4 milijarde evra.

Iako niko od zvaničnika juče nije hteo da kaže da li se gas zbog dugova isključuje velikim potrošačima, „Politika” saznaje da isključenja gotovo da uopšte nema. Sve se svodi na tek pokoju „opomenu” dužniku da ne može doveka da kupuje gas na veresiju.

Na sva ova nenaplaćena potraživanja, Agencija za energetiku prošle godine nije dozvolila „Srbijagasu” korekciju cene, iako su se za to bili stekli uslovi zbog rasta nabavne cene, što je ovom javnom preduzeću uskratilo prihode za dodatnih 2,5 milijardi dinara.

Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije, kaže da će problem naplate dugova za gas od velikih potrošača postojati sve dok država bude vlasnik „Srbijagasa”. A isti je slučaj i s EPS-om. Dakle, nijedan direktor javnog preduzeća ne može da isključi ni struju ni gas nekom privrednom društvu dok država ne da zeleno svetlo.

– To, naravno, nije u redu i prema svim ostalim malim potrošačima, od kojih se očekuje da sve svoje obaveze izmiruju na vreme jer će ostati bez gasa. A da situacije bude još gora, država koja prenebregava dugove velikih državnih firmi insistira da socijalno ugroženi (koji imaju pravo na besplatnu struju i gas) imaju plaćene sve račune kako bi ostvarili pravo na ovu pomoć – kaže Vuletić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik