Duvan bi mogao da se koristi za gorivo

Bez autora
Apr 01 2010

Duvan, koji je poslednjih godina najčešće predmet debata o štetnosti po zdravlje, mogao bi da postane jedno od sredstava za prevazilaženje američke krize energije, tako što bi se koristio kao biogorivo. Za razliku od ostalih sirovina za biogorivo, kao što su kukuruz, soja i drugi jestivi usevi, gajenje duvana ne bi ugrozilo američke izvore hrane, a ova delatnost je poslednjih godina i tako u opadanju, zbog sve oštrijih zabrana pušenja u SAD i drugim zemljama u svetu. Stručnjaci objašnjavaju da, naravno, pri korišćenju duvana kao sirovine za biogorivo ne bi bilo opasnosti od pasivnog pušenja među učesnicima u saobraćaju, jer se ne bi sagorevao duvanski list, već ulje dobijeno iz njega. Ova biljka i inače može da generiše ulje i šećer efikasnije nego mnogi drugi usevi, a američki eksperti tvrde da bi primenom genetskog inženjeringa mogli da razviju duvan koji bi sadržao 20 puta više ulja od običnog.

Duvan bi mogao da se koristi za gorivoDuvan, koji je poslednjih godina najčešće predmet debata o štetnosti po zdravlje, mogao bi da postane jedno od sredstava za prevazilaženje američke krize energije, tako što bi se koristio kao biogorivo.

Kako su istakli stručnjaci sa Univerziteta Tomas Džeferson u Filadelfiji, za razliku od ostalih sirovina za biogorivo, kao što su kukuruz, soja i drugi jestivi usevi, gajenje duvana ne bi ugrozilo američke izvore hrane, a ova delatnost je poslednjih godina i tako u opadanju, zbog sve oštrijih zabrana pušenja u SAD i drugim zemljama u svetu.

Stručnjaci objašnjavaju da, naravno, pri korišćenju duvana kao sirovine za biogorivo ne bi bilo opasnosti od pasivnog pušenja među učesnicima u saobraćaju, jer se ne bi sagorevao duvanski list, već ulje dobijeno iz njega.

Ova biljka i inače može da generiše ulje i šećer efikasnije nego mnogi drugi usevi, a američki eksperti tvrde da bi primenom genetskog inženjeringa mogli da razviju duvan koji bi sadržao 20 puta više ulja od običnog.

Komercijalna primena duvana kao sirovine za biogorivo verovatno neće uslediti bar još pet godina. Ipak, mnogi američki uzgajivači ove biljke su već vrlo zainteresovani.

Istraživač Vjačeslav Andrijanov sa pomenutog univerziteta u Filadelfiji istakao je da je gajenje duvana za potrebe industrije cigareta skup posao, jer je nužno proizvesti kvalitetne listove, dok za potrebe proizvođača biogoriva on može da se gaji s mnogo manje pažnje, gotovo "kao korov".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik