"Elektroprivreda BiH" uvodi daljinsko očitanje brojila električne energije

Bez autora
Apr 05 2010

Radi unapređenja procesa očitanja brojila i efikasnijeg korištenja električne energije, Javno preduzeće (JP) "Elektroprivreda BiH" uvodi u elektrodistributivni sistem novi servis - daljinsko očitanje i upravljanje brojilima električne energije (AMR i AMM sistem). Radi se o automatizovanom, jednostavnijem i bržem mjerenju potrošnje električne energije koja omogućava obračun u realnom vremenu. Uvođenjem ovog sistema se otvara mogućnost za jednostavniju provedbu drugih procesa kao što su logička kontrola i kontrola gubitaka u elektrodistributivnoj mreži, daljinsko isključenje i uključenje potrošača, uvođenje promjenjivih tarifnih stavova, dok kupcima, uz kombinaciju sa tehnologijom web prezentacija informacija na Internet portalu, omogućava uvid u trenutno stanje potrošnje.

"Elektroprivreda BiH" uvodi daljinsko očitanje brojila električne energijeRadi unapređenja procesa očitanja brojila i efikasnijeg korištenja električne energije, Javno preduzeće (JP) "Elektroprivreda BiH" uvodi u elektrodistributivni sistem novi servis - daljinsko očitanje i upravljanje brojilima električne energije (AMR i AMM sistem), saopćeno je iz ovog preduzeća.

Radi se o automatizovanom, jednostavnijem i bržem mjerenju potrošnje električne energije koja omogućava obračun u realnom vremenu.

Uvođenjem ovog sistema se otvara mogućnost za jednostavniju provedbu drugih procesa kao što su logička kontrola i kontrola gubitaka u elektrodistributivnoj mreži, daljinsko isključenje i uključenje potrošača, uvođenje promjenjivih tarifnih stavova, dok kupcima, uz kombinaciju sa tehnologijom web prezentacija informacija na Internet portalu, omogućava uvid u trenutno stanje potrošnje.

Poseban značaj ove tehnologije je u blagovremenom očitanju električne energije u udaljenim i teško pristupačnim područjima.

U Elektrodistribuciji Sarajevo, “daljinska” brojila za električnu energiju u prvoj fazi projekta instalirana su u Umoljanima na Bjelašnici, na području Rakove noge u Ilijašu, te u naselju Buća Potok kao i novom objektu Bosmal City Centra.

U saopćenju se navodi da je opredjeljenje Elektroprivrede BiH da u narednih 15 godina kupci svih kategorija potrošnje budu obuhvaćeni projektom ugradnje ovih, "inteligentnih brojila" i uključeni u AMR odnosno AMM sistem.

Osim Elektrodistribucije Sarajevo, slični projekti su u fazi realizacije u elektrodistribucijama Zenica i Tuzla.

Kako se navodi, implementacija ovih sistema je približavanje standardima Evropske unije (EU) koji se odnose na liberalizaciju tržišta električne energije i unapređenju efikasnosti u korištenju električne energije kao krajnjeg cilja gdje se ovoj tehnologiji poklanja posebna pažnja.

Kao jednu od mjera za zaštitu potrošača, Direktiva EU nalaže da zemlje članice EU osiguraju implementaciju inteligentnih sistema za mjerenje električne energije koji će pomoći aktivnom učešću potrošača na tržištu električne energije.

Unapređenje sistema mjerenja električne energije se smatra veoma bitnim faktorom u procesu liberalizacije tržišta dok se primjena koncepta daljinskog očitanja brojila smatra preduslovom za primjenu tržišnih pravila.

S ciljem približavanja ovim standardima, Elektroprivreda BiH će u narednim godinama intenzivirati aktivnosti na uvođenju AMR/AMM sistema, te njegovoj integraciji u informacioni sistem i proširenju primjene funkcija ovog sistema u poslovnim procesima kako u distributivnoj, tako i u djelatnosti snabdijevanja.

Prilikom realizacije ovih projekta Elektroprivreda BiH će prednost dati domaćim kompanijama, navodi se u saopćenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik