EPCG sa NTE formira preduzeće

Bez autora
Apr 05 2010

Elektroprivreda Crne Gore formiraće sa norveškom kompanijom NTE preduzeće Zeta enerdži čija će djelatnost biti proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora. Osnivački ulog EPCG u novoj kompaniji su male hidroelektrane Glava Zete i Slap Zete, vrijedne oko 8,24 miliona eura, što je 51 odsto kapitala Zeta enerdžija. NTE će, kao osnivački ulog, uplatiti oko 7,9 miliona eura, od čega dva miliona nakon potpisivanja ugovora o osnivanju zajedničke kompanije, a ostatak u tri petomjesečne rate. Osnivanje Zeta enerdžija rezultat je uspješne saradnje NTE i crnogorske elektroenergetske kompanije. Svrha formiranja Zeta enerdžija je, kako je objašnjeno, rekonstrukcija malih hidroelektrana u cilju produženja njihovog radnog vijeka i povećanja proizvodnje, ali i razvoj sa eksploatacijom obnovljivih izvora u Crnoj Gori. Pri tome se kao prioriteti nameće rekonstrukcija Glave Zete i Slapa Zete, ali i mogućnost izgradnje male hidroelektrane Rošca, nizvodno od Perućice.

EPCG sa NTE formira preduzećeElektroprivreda Crne Gore formiraće sa norveškom kompanijom NTE preduzeće Zeta enerdži čija će djelatnost biti proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora.

Osnivački ulog EPCG u novoj kompaniji su male hidroelektrane Glava Zete i Slap Zete, vrijedne oko 8,24 miliona eura, što je 51 odsto kapitala Zeta enerdžija, piše list Elektroprivreda.

NTE će, kao osnivački ulog, uplatiti oko 7,9 miliona eura, od čega dva miliona nakon potpisivanja ugovora o osnivanju zajedničke kompanije, a ostatak u tri petomjesečne rate.

Iz EPCG su kazali da je osnivanje Zeta enerdžija rezultat uspješne saradnje NTE i crnogorske elektroenergetske kompanije.

Svrha formiranja Zeta enerdžija je, kako je objašnjeno, rekonstrukcija malih hidroelektrana u cilju produženja njihovog radnog vijeka i povećanja proizvodnje, ali i razvoj sa eksploatacijom obnovljivih izvora u Crnoj Gori. Pri tome se kao prioriteti nameće rekonstrukcija Glave Zete i Slapa Zete, ali i mogućnost izgradnje male hidroelektrane Rošca, nizvodno od Perućice.

Predviđeno je i da budući odbor direktora Zeta enerdžija ima pet članova, tri iz EPCG i dva iz NTE-a. Buduća kompanije će preuzeti postojeće radnike iz dvije mHE, kojih je ukupno 26.

Male hidroelektrane Glava Zete i Slap Zete su među najstarijim objektima u elektroenergetskom sistemu Crne Gore.

Glava Zete je izgrađena i puštena u pogon 1954. godine, a njena prosječna godišnja proizvodnja je 12 gigavat sati.

Elektrana Slap Zete je izgrađena i puštena u pogon 1952. godine, mada su njeno projektovanje i izgradnja počeli prije Drugog svjetskog rata. Njena namjena je bila da napaja električne pumpe za navodnjavanje Bjelopavlićke ravnice, ali je uglavnom iskorišćena za napajanje potrošača. Prosječna godišnja proizvodnja struje te mHE je 3,5 gigavat sata.

Za potrebe osnivanja zajedničke kompanije EPCG i NTE, obavljena je procjena sadašnje vrijednosti ova dva objekta.

Ukupna vrijednost Glave Zete je oko 5,9 miliona, a mHE Slap Zete 2,3 miliona, ili ukupno 8,24 miliona eura. U analizama koje je uradila NTE prilikom aktivnosti osnivanja kompanije Zeta enerdži dat je plan rekonstrukcije ovih elektrana, kao i izgradnje nove mHE Rošca.

Predložene su četiri varijante rekonstrucije, sa ili bez gradnje nove mHE.

»Svaka od tih varijanti predviđa značajno povećanje proizvodnje električne energije u odnosu na dosadašnju«, navode iz EPCG.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik