Gas iz „Turskog toka” biće jeftiniji za 40 dolara na 1.000 kubika

Bez autora
Jun 18 2020

Gas za domaćinstva neće poskupeti do kraja godine, a kada poteče plavo gorivo preko gasovoda „Turski tok”, ovaj energent će biti za oko 40 dolara na 1.000 kubika jeftiniji nego sada, što će osetiti krajnji potrošači na svojim računima, izjavio je juče generalni direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović.

Iako su svi očekivali da će zbog niske cene nafte doći do automatskog pojeftinjenja gasa za javno snabdevanje, on je objasnio da se ova cena nije menjala od 2013. godine kada se za 1.000 kubika plaćalo 137 dolara, s tim što je tada kurs dolara bio značajno manji nego danas. Danas 1.000 kubika košta 197 dolara, a što se velikih potrošača gasa tiče, njihova cena prati cenu sirove nafte.

Kako bi smanjili zagađenje i emisiju štetnih gasova za koju su najvećim delom kriva individualna ložišta, „Srbijagas” od 1. jula startuje s velikom akcijom širenja gasne mreže u onim delovima Srbije gde gas do sada nije stigao. I to tako što će umnogome smanjiti cenu priključka na gas, pa će cena za Srbiju biti 780, umesto 960 evra, i to uz otplatu na 36 mesečnih rata. Bez sredstva obezbeđenja, jer će rizik, navodi Bajatović, preuzeti „Srbijagas”.

Zainteresovana domaćinstva, kako je rekao, sama će rešiti pitanje unutrašnjih instalacija, a „Srbijagas” će sklapanjem ugovora sa nekoliko firmi omogućiti da taj posao završe povoljno i po cenama od tri do pet puta nižim nego sada.

Trenutno se radi na izmenama pravilnika lokalne samouprave koje treba da se odreknu takse za priključivanje koje se kreću od 400 do 1.200 evra, jer bez priključka nema ni takse.

Upitan da li to znači da „Srbijagas” na sebe preuzima potpuni rizik za one potrošače koji ne budu iz nekog razlog mogli više da plaćaju uvođenje gasa, a potpisali su ugovor, Bajatović potvrdno odgovor i kaže da im gas ni pored toga neće biti isključen ukoliko ga budu redovno plaćali.

– Dakle, neplaćanje priključka ne znači i prekid isporuke gasa. Želimo da pomognemo potrošačima da na ovaj način uvedu gas kao ekološko gorivo u svoje kuće i zgrade jer im je to najkomforniji i najjeftiniji vid grejanja – ističe on.

Ako se uporede cene energenata, podaci Agencije za energetiku Srbije jasno pokazuju da je od grejanja na gas jeftinije samo grejanje na TA peći, i to isključivo noću kada je struja četiri puta jeftiniji.

Prva rata bi mogla biti veća zbog Zakona o PDV koji iznosi 20 odsto ugovorene cene priključka, s tim što „Srbijagas” razgovara s Ministarstvom finansija da i to bude deo računa, ali se čeka odgovor.

Oni koji odluče da uvedu gas imaju još jednu pogodnost, a to je da, ukoliko se u toku izgradnje distributivne mreže zaključi ugovor, obezbeđuje se dodatnih 20 odsto popusta, što je za oko 150 evra manji trošak i dodatna ušteda, naglasio je Bajatović. On kaže da je u pripremi i ugradnja 25.000 setova za gas, poput pametnih brojila za struju, koja podrazumevaju daljinsko očitavanje i merenje potrošnje gasa, a sve ovo „Srbijagas” finansira iz tekuće likvidnosti.

Dakle, „Srbijagas” neće pozivati izvršitelje, niti tražiti kuće u zalog, niti na bilo koji način opterećivati potencijalne potrošače koji odluče da uvedu gas. Jedina obaveza je da plaćaju priključak uz račun na 36 mesečnih rata.

Upitan da li postoji mogućnost da gasovod „Turski tok” pod pritiskom SAD bude obustavljen, on kaže da „može da se kladi da do toga neće doći” i da bi do novembra ove godine deo preko Bugarske trebalo da bude završen.

– Nekada ekonomski interesi moraju da nadvladaju političke. Ne vidim nikakve pritiske, na nedeljnom nivou imamo kontakte sa kolegama iz Bugarske i Mađarske – zaključio je on.

Neto dobit 40,5 miliona evra

„Srbijagas” je u prošloj godini pozitivno poslovao i ostvarena je neto dobit od 40,5 miliona evra. Trend uspešnog poslovanja nastavljen je u ovoj godini i za prvi kvartal završen je s neto dobiti od skoro dve milijarde dinara. U ukupnom profitu svih javnih preduzeća „Srbijagas” učestvuje sa 63 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik