Godišnje 17 miliona od poreza

Bez autora
Apr 08 2010

Cijena struje koja bude proizvedena u planiranim hidroelektranama, na Morači, bila bi niža od postojeće makar za troškove prenosa uvezenih kilovata. Gradnja hidroelektrana bila bi korisna za finansijski sistem Crne Gore, jer bi se sva plaćanja obavljala preko domaćih poslovnih banaka, dok bi za gradnju brana, puteva i prateće infrastrukture bila angažovana domaća operativa. Gradnja je planirana po BOT sistemu, što znači da će brane, nakon isteka 30 godina koncesije, biti vraćene državi. Investitor je obavezan da nakon isteka koncesionog roka rekonstruiše sva postrojenja. Vijek rada brana mnogo je duži od 30 godina, a Crna Gora će, bez svojih investicija, dobiti preduzeće koje će uspješno poslovati. Tržište električne energije će 2015. biti otvoreno, što će omogućiti nabavku po tržišnoj cijeni...

Godišnje 17 miliona od poreza

Cijena struje koja bude proizvedena u planiranim hidroelektranama, na Morači, bila bi niža od postojeće makar za troškove prenosa uvezenih kilovata, ocijenio je ministar ekonomije Branko Vujović. 

On smatra da bi gradnja hidroelektrana bila korisna za finansijski sistem Crne Gore, jer bi se sva plaćanja obavljala preko domaćih poslovnih banaka, dok bi za gradnju brana, puteva i prateće infrastrukture bila angažovana domaća operativa. Podsjetio je da je gradnja planirana po BOT sistemu, što znači da će brane, nakon isteka 30 godina koncesije, biti vraćene državi. Investitor je obavezan, naveo je, da nakon isteka koncesionog roka rekonstruiše sva postrojenja.

- Vijek rada brana mnogo je duži od 30 godina, a Crna Gora će, bez svojih investicija, dobiti preduzeće koje će uspješno poslovati - rekao je Vujović Mini biznis.

Vujović je podsjetio da će tržište električne energije 2015. biti otvoreno, što će omogućiti nabavku po tržišnoj cijeni. 
- Pošto ćemo imati hidroelektrane, potreba za uvozom biće manja za onoliko koliko bude proizvedeno u Crnoj Gori, pod uslovom da cijena koštanja bude tržišna - rekao je Vujović i objasnio kako će buduće HE obezbijediti veću sigurnost u snabdijevanju. Država će, naveo je, imati koristi i od zapošljavanja radnika u hidroelektranama o pratećim sadržajima jer će budžet godišnje imati dodatnih šest do sedam miliona eura na ime poreza i doprinosa na zarade. Osim toga, realizacijom 600 miliona eura vrijednog projekta gradnje hidroelektrana, koje će poslovati s profitom, država će naplaćivati godišnje deset miliona eura PDV-a, ukoliko se struja bude prodavala u Crnoj Gori. 

- Projektom je predviđeno preko 50 miliona eura na ime koncesije i taj novac će biti u rukama građana. Za izmještanje magistralnih puteva biće potrebno preko 50 miliona eura, što bi trebalo da rade izvođači iz Crne Gore, a isto toliko za izgradnju lokalnih puteva, što će ostati u Crnoj Gori, jer će to raditi uglavnom lokalna operativa - naveo je Vujović. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik