Izgradnja "Južnog toka" nacionalni interes Srbije

Bez autora
Jan 05 2014

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Milan Bačević izjavio je da Srbija treba da što pre počne sa radovima na izgradnji gasovoda "Južni tok" s obzirom na to da je to njen nacionalni interes. Bačević je istakao da bi što pre trebalo početi sa polaganjem cevi i pripremama za isporuke gasa koje su nam neophodne, uz ocenu da će ovaj gasovod doneti našoj zemlji nižu cenu gasa i još sigurnije snabdevanje ovim energentom. On je podsetio na to da će "Gasprom" obezbediti novac za izgradnju "Južnog toka" kroz Srbiju, dok će Srbija obezbediti bankarske garancije za kredit, koji će vraćati iz prihoda od tranzitnih taksi. Rusija, kako je objasnio, snabdeva gasom gotovo sve države zapadne Evrope, pri čemu se procenjuje da će do 2030. godine približno 70 odsto gasa koji se potroši u zemljama zapadne Evrope biti ruskog porekla.

Izgradnja "Južnog toka" nacionalni interes SrbijeMinistar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Milan Bačević izjavio je da Srbija treba da što pre počne sa radovima na izgradnji gasovoda "Južni tok" s obzirom na to da je to njen nacionalni interes.

Bačević je u izjavi za agenciju Tanjug istakao da bi što pre trebalo početi sa polaganjem cevi i pripremama za isporuke gasa koje su nam neophodne, uz ocenu da će ovaj gasovod doneti našoj zemlji nižu cenu gasa i još sigurnije snabdevanje ovim energentom.

On je podsetio na to da će "Gasprom" obezbediti novac za izgradnju "Južnog toka" kroz Srbiju, dok će Srbija obezbediti bankarske garancije za kredit, koji će vraćati iz prihoda od tranzitnih taksi.

Rusija, kako je objasnio, snabdeva gasom gotovo sve države zapadne Evrope, pri čemu se procenjuje da će do 2030. godine približno 70 odsto gasa koji se potroši u zemljama zapadne Evrope biti ruskog porekla.

Izgradnja južnog kraka "Južnog toka" dodatno će povećati protok gasa i podići šansu Srbiji da naplaćuje više novca iz tranzitnih taksi, naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, podjednako je značajan i zapadni krak ovog gasovoda, koji će voditi ka Crnoj Gori, ukoliko se ta zemlja za to izjasni.

Bačević je podsetio na to da je "Južni tok" panevropski projekat, u kojem 50 odsto vlasništva ima "Gasprom", dok ostatak imaju kompanije iz Nemačke, Francuske i Italije.

On je naveo da će Rusija u naredne dve do tri godine u srpski energetski sektor, saobraćajne i železničke komunikacije, poboljšanje proizvodnje u NIS-u i u ostale projekte uložiti približno pet milijardi evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik